Hlavní obsah

Horská služba evakuovala lyžaře z lanovky v Jeseníkách

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Celkem 43 osob bylo v pátek ráno evakuováno z porouchané lanovky vedoucí z Ramzové na Čerňavu v Jeseníkách, která zůstala stát kvůli technické závadě. Při záchranné akci nebyl nikdo zraněn. Lanová dráha se znovu rozjela za dvě hodiny.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zastavila se kvůli náhlé technické poruše kolem čtvrt na deset. V tu chvíli na ní sice nebylo mnoho cestujících, ale vzhledem k tomu, že nebylo jasné, jak dlouho bude mimo provoz, bylo nutné všechny evakuovat.

„Záchranu lidí z lanovky jsme zahájili od horní stanice na Čerňavě spolu s dalšími lidmi od obsluhy lanovky. Jeden ze dvou našich členů vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý ho jistil zdola,“ popsal akci Ladislav Bedeč z Horské služby Jeseníky. Tímto způsobem sjížděli od sedačky k sedačce.

Jakmile se záchranář k někomu dostal, zajistil lano a lyžaře umístil do evakuační sedačky. Pak ho kolega, který zdola akci jistil, spustil na zem.

Ostatní, kteří spolupracovali na evakuaci, sundávali cestující s pomocí žebříků.

„Všechny lyžaře i turisty jsme evakuovali během hodiny. Ti, co měli lyže, bez problémů odjeli dolů. Nikomu se nic nestalo a nikdo nebyl podchlazený,“ řekl Právu v pátek náčelník jesenické HS Michal Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám