Hlavní obsah

Falešní detektivové svázali podnikatele i těhotnou přítelkyni a vybrali účet i trezor

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muži, kteří se vydávali za detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), přepadli v pražské Uhříněvsi podnikatele, se kterým si předem domluvili schůzku. Tvrdili mu, že se připravuje krádež jeho aut. Pak svázali nejen jeho, ale také těhotnou přítelkyni a vybrali dům, účet i sídlo firmy. Přišli si na 700 tisíc korun.

Falešní policisté oloupili těhotnou ženu s přítelem v jejich doměVideo: Policie ČR

 
Článek

Případem se pražská kriminálka zabývá už od října minulého roku, ale doposud nebyla v pátrání úspěšná, a proto se obrátila s žádostí o pomoc na veřejnost. Přepadení se odehrálo v Saturnově ulici po předchozím telefonátu falešného policisty, který měl mít informaci o krádeži luxusních aut poškozeného.

„Vyžádal si proto schůzku, během níž se měli domluvit na preventivních opatřeních, a ve stanovený čas přijel i s „kolegou“ přímo před jeho dům. Když zazvonili u dveří, prokázali se odznakem policie, požádali o vstup do domu a dvojice je pustila dovnitř,“ popsala úvod případu mluvčí policie Jana Rösslerová.

Lupiči si ještě nechali předložit občanský průkaz a pak se pustili do akce. „Na muže a jeho těhotnou třicetiletou partnerku se vrhli, fyzicky je napadli, spoutali a na oči jim dali tmavé brýle a šátky. Pak přišli další dva muži maskovaní v kuklách a společně prohledávali dům,“ pokračovala policejní mluvčí.

Foto: Policie ČR

Identikit jednoho z podezřelých a lupič, který odjel vybrat peníze z bankomatu

Samozvaní detektivové následně získali od přepadeného PIN od karty a klíče od trezoru firmy. Pachatelé se pak rozdělili. Jeden jel vybrat peníze z bankomatu, druhý odjel krást do firmy. Tam se pohyboval velice suverénně – věděl, kde si opatřit klíče od kanceláře, z jehož trezoru posléze vzal asi 400 tisíc korun.

Stopy vyčistili savem

Druhý pachatel vybral z bankomatu celkem 280 tisíc korun. Dva lupiči, kteří hlídali dvojici v domě, vzali ještě šperky a cennosti za 30 tisíc korun.

„Když se lupiči vrátili zpátky do domu, zahladili stopy savem a z místa zmizeli. Jakmile v domě utichl hluk, rozrušená dvojice přivolala policii. Prozatím se kriminalistům nedaří skupinu podezřelých dopadnout. Pátrání jim ztěžuje zejména důkladné maskování lupičů a zničené stopy,“ podotkla mluvčí Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Lupič, který přijel vykrást trezor firmy

Podle přepadených byli fiktivní policisté vysocí asi 170 až 175 centimetrů a měli střední až silnější postavy. Další byl výrazněji silnější, s větším břichem a vážil přes 100 kilogramů. Všichni mají světlou pleť a hovořili česky bez přízvuku.

Na kamerových záznamech z bankomatu je pak neznámý lupič oblečený do mikiny s kapucí nebo bundy světlejší barvy s kapsou na břiše. Na hlavě měl čepici a obličej si maskoval vyhrnutým rolákem nebo kuklou.

Informace o lupičích přijme linka 158. Za loupežné přepadení hrozí pachatelům až 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám