Hlavní obsah

Domažlický fotbalový boss jde kvůli daňovým únikům k soudu

Právo, Patrik Biskup

Domažlický fotbalový boss Jaroslav Ticháček (56) míří k soudu. Státní zastupitelství podalo tento týden na prezidenta klubu Jiskra Domažlice obžalobu pro podezření, že jako podnikatel šidil stát na daních.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trestní spis je velmi obsáhlý. Ještě jsem ho nestačil celý prostudovat,“ řekl Právu soudce Milan Anderle. Hlavní líčení by tak mohlo začít na jaře.

Společně s Ticháčkem usedne na lavici obžalovaných i jeho manželka, která mu měla pomáhat zakrývat podvody v účetnictví. Oběma hrozí v případě uznání viny až osm let vězení.

Stíháni jsou z pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. K tomu podle vyšetřovatelů mělo dojít za období od ledna 2009 do června 2012. „Škodu jsme vyčíslili na nejméně 2,2 miliónu korun,“ upřesnila policistka Ivana Telekešová.

Obvinění souvisí s Ticháčkovou firmou Dotiko. Podle spisu obžalovaní úmyslně navyšovali provozní náklady firmy fiktivními účetními doklady, a tím snižovali základ pro výpočet daně z příjmu.

Odhalit podvod nebylo jednoduché

Podle informací Práva mělo jít zejména o cestovní náhrady zaměstnanců. Fungovalo to tak, že při vyplácení mzdy zaměstnanci podepisovali prázdné cestovní příkazy. Konkrétní částky tam manželé Ticháčkovi měli doplnit později, přičemž zaměstnancům vyplatili buď jen zlomek vypsané sumy, nebo vůbec nic.

„Zaměstnanci potvrdili, že částky uvedené v cestovních příkazech převyšovaly ty, které skutečně od svého zaměstnavatele obdrželi,“ doplnila Telekešová.

Cesťáky se týkaly hlavně zaměstnanců, kteří pracovali v Německu a měli na diety skutečně nárok. Tyto náklady firma Dotiko započítala do konečné ceny za práci, kterou si nechala zaplatit od německého partnera.

Odhalit podvod nebylo pro kriminalisty jednoduché, neboť v rámci prověřování jim Ticháček předal veškeré účetní doklady formálně v pořádku. Při domovních prohlídkách ale našli detektivové ještě druhé účetnictví, v němž si manželé vedli reálné údaje a které se zřejmě nemělo nikdy dostat ven.

Ticháček se podle svých slov vinen necítí. „Mám na to jiný názor,“ řekl po obvinění Právu a dál se k případu nechtěl vyjadřovat. Vypovídat odmítl i na policii.

Domažličtí fotbalisté hrají třetí nejvyšší domácí soutěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám