Hlavní obsah

Při výbuchu v Plzni létaly vzduchem poklopy od kanálů, sedm lidí se zranilo

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Sedm dělníků se ve čtvrtek vážně zranilo při práci na plynovém potrubí v Plzni. Čtyři z nich jsou zranění těžce. Nehoda se stala v ulici Elišky Krásnohorské ve čtvrti Lochotín a vyžádala si dočasnou evakuaci lidí z budov v bezprostřední blízkosti plynovodu. Tisíc domácností je nyní bez plynu.

Výbuch plynu v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

„Zraněné jsme převezli do traumacentra v plzeňské fakultní nemocnici. Jeden člověk je v kritickém stavu,“ řekl Právu mluvčí záchranky Václav Ondra. Dva dělníci byli následně převezeni do popáleninového centra na pražských Vinohradech.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči při zásahu v Plzni

Neštěstí se stalo při plánované rekonstrukci plynovodu. Dělníci v místě vyměňovali uzávěry na potrubí. „Práce pro nás prováděla dodavatelská firma. Podrobnější informace na místě aktuálně zjišťují naši pracovníci,“ sdělil mluvčí RWE Pavel Zajíc.

Jak dlouho bude tisícovka odběratelů bez plynu, se zatím neví. „Nemohu potvrdit, jestli dodávky obnovíme ještě dnes. O situaci budeme informovat,“ dodal Zajíc.

Lidé cítili plyn už od rána 

Jeden z obyvatelů sídliště uvedl, že dělníci na plynovodu pracovali už ve středu. Minimálně v jednom z domů dočasně netekla voda. Silný zápach plynu cítili lidé už v osm hodin ráno.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči při zásahu v Plzni

Podle svědků nehody se v jedenáct hodin ozvala obrovská rána. „Podruhé jsem se narodila,“ líčila jedna z žen, která se nacházela v bezprostřední blízkosti výbuchu. Další lidé uvedli, že tlaková vlna při výbuchu nadzvedla kanálové poklopy v půlkilometrovém okruhu. Jako domeček z karet se sesypaly i zděné boudy na protilehlé straně ulice.

Popálený dělník běhal po ulici 

„Jeden dělník byl popálený a běhal pomateně po ulici. Druhý si lehl na zem a držel se za hlavu. Lidi hned přiběhli pro obvazy do lékárny,“ dodal další svědek.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči při zásahu v Plzni

Předčasně museli zavřít místní lékařské ordinace. „Po sedmi minutách od výbuchu někdo začal běhat v baráku a křičel evakuace. Nikdo nám nic neřekl. Vyběhli jsme ven, dovnitř jsme mohli jen na vlastní nebezpečí,“ sdělil jeden z lékařů.

Tisíce lidí jsou na sídlišti a městské čtvrti Vinice bez internetu. „Shořely nám optické kabely, nějakou dobu nebudeme v provozu. Víc ale nevím,“ řekl zaměstnanec Pilsfree, plzeňského poskytovatele internetu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Hasiči při zásahu v Plzni

Na místě zasahují všechny složky integrovaného systému. Plynovod zajistili hasiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám