Hlavní obsah

Za zpronevěru na bohumínské radnici padl podmíněný trest

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

Úřednice bohumínské radnice Petra Musilová, která převáděla na své účty městské peníze a radnici připravila o čtyři milióny korun, si vyslechla rozsudek. Okresní soud v Karviné udělil pětačtyřicetileté ženě tříletou podmínku se čtyřletou zkušební dobou.

Článek

Případ odhalily letos v květnu rozsáhlé hloubkové kontroly, které nařídil starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD) poté, co se přišlo na zpronevěru na radnici v sousední Orlové.

Úřednice, která měla na starosti jak účetnictví majetkového odboru, tak platbu faktur, přišla ihned po zjištění manka o místo. „Byla natolik rafinovaná, že dokonce i v rozpočtu odboru počítala s tím, že si část prostředků, s kterými odbor pracoval, bude převádět na své účty. K měsíčním kontrolám účetnictví pak vytvářela účelově zkreslené sestavy, a proto vše sedělo do haléře,“ popsal Vícha.

Zpronevěru Petra Musilová přiznala, s policií spolupracovala a peníze vrátila. Musela kvůli tomu dokonce prodat dům. Přesto se trestu nevyhnula.

„Těší nás, že peníze už máme do poslední koruny zpět. Budeme ještě usilovat o uhrazení přímé škody ve výši 170 tisíc korun,“ uvedl starosta Vícha.

Další případ k soudu nepůjde

Případ vypočítavé úřednice ale nebyl jediným případem zpronevěry, na který hloubková kontrola přišla. Další z úřednic radnice neodevzdávala všechny stvrzenky za cestovní doklady a hotovost z nich si nechávala pro sebe. Žádná škoda ale v tomto případě městu nevznikla, protože se dotyčná přiznala a vše vrátila. „Státní zástupkyně už případ uzavřela, k soudu nepůjde,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Naopak třetí kauzu zpronevěry v městské společnosti BM servis policie stále šetří. Radnice má podezření, že bývalí zaměstnanci kšeftovali s vytříděnými plasty a tržby za zpracovaný odpad si nechávali pro sebe. Výši škody musí vyčíslit policie, může přesáhnout až jeden milión korun. „Přijali jsme řadu opatření, aby se tyto případy už nikdy neopakovaly. Došlo i k organizačním změnám,“ pověděl Vícha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám