Hlavní obsah

Nákup předraženého stříbra pro strážníky zůstane bez trestu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ předraženého nákupu stříbrných cihliček, kterými loni v prosinci pražská městská policie odměňovala zasloužilé strážníky, státní kriminálka odložila. Nákup stříbra z veřejného rozpočtu za pětinásobek tržní ceny podle jejích zjištění není trestným činem.

Foto: Josef Koukal, Právo

Stříbrná cihlička, kterou dostali vybraní strážníci

Článek

Na kauzu těžko pochopitelného nákupu pamětních stříbrných cihel, které by se ve formě investičního stříbra daly pořídit pětkrát laciněji, upozornilo Právo začátkem dubna. [celá zpráva]

Z podnětu nového ředitele městských strážníků Eduarda Šustera se jí začala na jaře zabývat Inspekce městské policie a ta ji nakonec předala i pražské kriminálce.

Případ odložen

Výsledek šetření policie slibovala už od srpna, rozhodnutí nakonec padlo koncem listopadu. „Kriminalisté případ 21. listopadu odložili po vyhodnocení spisového materiálu se závěrem, že nedošlo ke spáchání trestného činu,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

„Je tu něco, co je zcela zřejmé, ale policie to nedokáže vyšetřit. Nevím už, kam se obrátit, aby věc byla vyšetřena,“ reagoval na závěr kriminalistů šéf odborové organizace pražských strážníků Richard Krbek, který nákupy nejen pamětních cihel pro městskou policii od začátku kritizoval.

Městská policie, jejímž vedením byl v té době pověřen náměstek Ludvík Klema, odkoupila stříbrné cihly o hmotnosti 201 g po 15 tisících korunách včetně DPH. Loni v prosinci pak čtyři desítky suvenýrů rozdala při příležitosti 20. výročí svého založení nejdéle sloužícím strážníkům. Dar byl obdarovaným zaměstnancům ještě zdaněn.

Odměňování strážníků už změnili

Právo letos na jaře nechalo jeden exemplář pamětní cihly odhadnout ve třech certifikovaných obchodech s drahými kovy a nabízená výkupní cena se pohybovala od 3000 do 3200 korun.

Jak městská policie už dříve upozornila, v případě cihel nejde o investiční stříbro, a tudíž na ně nelze vztáhnout stejná cenová kritéria. Čtvrtkilové opuncované investiční cihly ryzího stříbra se prodávají za ceny kolem šesti tisíc korun. Na finálním odlitku pro městskou policii však punc není uveden, je zde pouze uvedena hodnota ryzosti číslicí 999 a značka AG pro stříbro.

Současný ředitel městské policie Eduard Šuster začal už v březnu nákup cihliček prověřovat. Zrušil také celý systém odměňování zasloužilých strážníků. Sbor pro ně v minulosti nakupoval kromě stříbrných cihel například i zlaté prsteny nebo hodinky.

Šusterovu reakci na uzavření případu stříbrných cihel ze strany státní policie se ve čtvrtek Právu nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám