Hlavní obsah

Vraždy Raškovicemi otřásly, otec dívky byl v době střelby na přednášce

– Frýdek Místek
Právo, Jiří Tomaškovič

Do velmi smutného rána se v úterý probudily ani ne dvoutisícové Raškovice na Frýdecko-Místecku. Lidé jsou z tragédie, která se udála v bílém dvougeneračním domě, zděšeni.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Dům, kde se stala tragická událost.

Článek

Co se ví? Jedenatřicetiletý střelec v pondělí před 17. hodinou zastřelil 73letého muže a jeho sedmnáctiletou vnučku. Jeho 71letá manželka bojuje o život v ostravské fakultní nemocnici.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Oborného utrpěla žena vícečetná střelná poranění. „Je v péči zdravotníků Anesteziologicko-resuscitační kliniky, její zdravotní stav je kritický,“ řekl Oborný.

Všude kolem byli policisté v kuklách a asi ho hledali. Chytili ho prý na autobusové zastávce na Trávníkách.
sousedka

Tři rány vystrašily i sousedku odnaproti. „Byla jsem právě ve sklepě přiložit do kotle, když jsem slyšela obrovskou ránu. Za chvíli druhou a třetí. Pak se začalo sypat sklo. Vůbec jsem nevěděla, co se děje. Manžel se díval na televizi, už špatně slyší,“ popsala Právu Františka Mecová.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Prostřelené okno domu, kde se stala vražda.

Ihned se šla podívat, co se děje. „Naproti v domě se otevřely dveře a v nich stála Šárka, matka té dívky. Byla jak bez života, úplně mimo. Hrozný pohled,“ řekla Mecová. „Po chvíli sem začala najíždět policejní auta, všude kolem byli policisté v kuklách a asi ho hledali. Chytili ho prý na autobusové zastávce na Trávníkách,“ pověděla důchodkyně.

Do obce jen místní 

Podle místních musel vrah rodinu znát. Jinak by se do domu nedostal. „Vždy měli dveře do domu zamknuté. Nešlo se tam jen tak dostat. Navíc měli i psa,“ upozornila sousedka.

Kriminalisté zajišťovali stopy celou nocVideo: Jiří Forman, Novinky

Policie oficiálně uvedla jen to, že podezřelého 31letého muže, který se již nenacházel na místě činu, zadrželi policisté moravskoslezské zásahové jednotky. [celá zpráva]

Po celou noc pak kriminalisté ohledávali místo činu i místo, kde chytili pachatele. „Policisté zajistili také střelné zbraně. Místo události je dokumentováno. Zajištěné stopy budou následně zaslány ke zkoumání znalcům,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková a dodala, že už v noci policisté začali vyslýchat svědky.

Ulice, v níž k vraždě došlo, byla až do úterní desáté hodiny dopoledne uzavřená. Za policejní pásku směli jen ti, kteří v ulici bydlí či pracují. Ráno museli pod páskou prolézat i rodiče, kteří vedli děti do mateřské školy. „Je to strašná věc. Tohle nikdo nečeká,“ pověděl tatínek asi čtyřleté dívenky. Víc říkat nechtěl.

Otec byl na přednášce 

Sdílný nebyl ani starosta obce Jiří Blahuta. V době vraždy byl s otcem mladé dívky na přednášce o kompostérech. Díky tomu, že nebyl doma, tragédii unikl. „Znal jsem je, ale nezlobte se. Víc nechci říkat,“ odvětil starosta.

Sedmnáctiletá Denisa navštěvovala Střední školu gastronomie a služeb ve Frýdku-Místku. Podle neoficiálních zpráv by vrahem mohl být angličtinář, který Denisu učil. Do školy měl nastoupit teprve nedávno.

Nejméně dvojnásobnému vrahovi hrozí 15 až 20 let, případně mimořádný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám