Hlavní obsah

Muž, který měl vraždit za 800 tisíc, odmítl u soudu vypovídat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Překvapivě v pondělí u Krajského soudu v Plzni odmítl vypovídat recidivista Martin Lazar, který je korunním svědkem v případu Jiřího Hladíka (37) z Nýrska, obžalovaného z podvodu a přípravy vraždy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Hladík u soudu

Článek

Lazar loni v květnu přišel na policii oznámit, že si ho Hladík najal na vraždu Davida Přerosta. Podle státního zástupce se chtěl Hladík Přerosta zbavit a získat pro sebe více než čtyři milióny korun, které mu pomohl získat z pojistky za poškození zdraví při dopravní nehodě. Peníze od pojišťovny vymohl Hladíkův známý, advokát Petr Čechura, který je ale místo Přerostovi poslal na účet Hladíkovy firmy.

„Hladík peníze vybral a za účelem umlčení Přerosta požádal Martina Lazara, aby ho zabil s tím, že tělo nesmí být nikdy nalezeno. Slíbil mu za to odměnu 600 tisíc korun, kterou později navýšil ještě o 200 tisíc korun,“ prohlásil žalobce Martin Rykl s tím, že Lazar se obrátil na policii.

Ta Hladíka zadržela v červnu a obvinila ho z podvodu a přípravy vraždy. Později vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání i advokáta Čechury jako spolupachatele podvodu.

U notáře odevzdal policejní odznak  

Lazar v pondělí u soudu prohlásil, že by si svojí výpovědí mohl přivodit trestní stíhání, a odkázal na prohlášení, které v červenci sepsal u notáře Michala Šilhavého a ve kterém uvádí, že si vše vymyslel, protože Hladíkovi dlužil peníze a neměl mu je z čeho vrátit.

V písemnosti, jejíž pravost notář Právu potvrdil, Lazar například píše, že nemůže posoudit, zda policista, kterého oslovil s tím, že měl být najat na vraždu Přerosta, tušil či věděl, že si vše vymyslel.

„Nicméně jsme následně podnikli veškeré kroky vedoucí k obvinění Jiřího Hladíka a v této fázi jsem byl ze strany policie instruován. Jelikož jsem měl informace z trestního spisu, svoji výpověď jsem vždy upravoval tak, aby obvinění mohlo být co nejvíce prokázáno,“ napsal Lazar v prohlášení s tím, že tak činí dobrovolně a vědom si všech následků.

U notáře také Lazar odevzdal policejní odznak a služební průkaz, se kterým se vydával za policistu. „Očekával jsem, že bych mohl dostat od Davida Přerosta odměnu za pomoc při vyřizování pojistky. Proto jsem za ním šel, představil se mu jako policista a přesvědčil ho o tom, že ho chce Hladík nechat zavraždit,“ vysvětlil Lazar.

Soud bude provádět další důkazy, rozsudek by mohl padnout ještě v letošním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám