Hlavní obsah

Nudisté na srazech nechali fotit nahé děti. Stanuli před soudem

Právo, ČTK, Aleš Honus
Ostrava

Čtyři ženy a dva muži, kteří se hlásí k hnutí naturistů, stanuli v pondělí před ostravským krajským soudem. Obžaloba je viní, že umožnili fotografování a natáčení nahých dětí. Získané snímky pak skupina Poláků, kteří budou souzeni v samostatném procesu v Polsku, prodávala a některé z nich se objevovaly na placených serverech v USA. Organizátor naturistických setkání celou obžalobu označil za absurdní.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Před Krajským soudem v Ostravě stanuli 14. října Ivo Žurek (vlevo), Mário Veselský (vpravo) a další čtyři lidé.

Článek

Mezi šesti obžalovanými jsou i někteří rodiče dětí, které se naturistických setkání účastnily. Všichni jsou viněni ze zločinu sexuálního nátlaku. Státní zástupce David Bartoš v obžalobě uvedl 27 jednotlivých případů, kdy obžalovaní donutili děti se svléknout a nechat se natáčet a fotografovat. Děti dostávaly za účast na setkání věcné odměny, rodiče především peníze.

Celá kauza je přitažená za vlasy. Věřím, že budeme zproštěni obžaloby.
obžalovaný

O pornografii přitom podle Bartoše v žádném případě nešlo. „Snímky zkoumali přední sexuologové a neshledali na nich nic závadného," řekl s tím, že podstatou obžaloby je to, že rodiče a pořadatelé přiměli nezletilé vysvléci se donaha. Za prodej nahrávek inkasoval organizátor setkání Ivo Žurek podle obžaloby peníze, pravděpodobně až statisíce korun.

Dostali 500 korun

Žurek označil konstrukci obžaloby, která hovoří o sexuálním nátlaku, za absurdní. „Celá kauza je přitažená za vlasy. Věřím, že budeme zproštěni obžaloby," řekl. Audiovizuální nahrávky podle něj sloužily pro propagaci naturismu.

Mezi obžalovanými jsou i rodiče dětí. Ne všem připadá to, co se stalo, v pořádku. Kateřina Kurková z Ostravy, která na jednu akci přivedla tři své děti, podle svých slov vidí svou účast jako chybu a cítí se podvedena.

„Až na místě jsem se dozvěděla, že máme jít do naha. Každý jsme za to dostali 500 korun, dětem slíbili i přehrávač. Ten ale nedostaly," řekla Kurková.

Hlavní líčení pokračuje v dalších dnech výpověďmi svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám