Hlavní obsah

Řidič propleskl invalidního důchodce za jeho styl jízdy, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm měsíců vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. To je zatím nepravomocný trest pro jednapadesátiletého Libora Procházku z Klatov, který v srpnu coby řidič fyzicky napadl jiného, o 23 let staršího řidiče, za jeho styl jízdy. Poté, co mu invalidní důchodce Jaroslav Kontlan při výjezdu z parkoviště u nákupního centra nedal údajně přednost, udeřil ho nejprve pěstmi do obličeje a pak s ním praštil o zem. Policie ho následně obvinila z ublížení na zdraví a výtržnictví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klatovský soudce Jaromír Veselý obžalobu neprojednával v hlavním líčení, ale rozhodl od stolu takzvaným trestním příkazem. Tato praxe je běžná v případech, kdy je podezřelý ohrožen maximální sazbou do pěti let a důkazy o jeho vině jsou přesvědčivé.

„Rozhodnutí není ještě v právní moci. Odsouzený si proti němu může podat odpor a pak bych musel nařídit hlavní líčení,“ upozornil Veselý. S trestem je spokojena žalující strana. „Soud rozhodl v souladu s naším návrhem. Nemáme proto důvod podávat odpor,“ reagovala šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Vytáhl ho z auta

Kotlan si podle svých slov není vědom toho, že by ohrozil jiného řidiče.  „Při výjezdu z parkoviště jsem se rozhlédl, nic nejelo, a tak jsem se rozjel. Po chvilce mne předjelo vozidlo a donutilo zastavit. Z auta vystoupil chlapík a běžel ke mně. Stáhl jsem okénko a on začal řvát, že jsem mu nedal přednost. Nadával mi do kreténů,“ řekl Právu Kotlan. Když rozčíleného řidiče upozornil, aby mu netykal, schytal tři rány pěstí. „Pak mě vytáhl z auta a praštil se mnou o zem. Zůstal jsem ležet a nemohl se hýbat. Bolela mě celá pravá část těla,“ líčil důchodce další sled událostí.

Útočník na dotaz Práva už dříve potvrdil, že určitá výměna názorů proběhla, ale rezolutně popřel, že by Kotlana udeřil nebo s ním smýkl o zem. „Došlo mezi námi ke strkanici, kterou ale začal pan Kotlan,“ prohlásil Libor Procházka.

Podle něho mu Kotlan vjel do jízdní dráhy dost brutálně. „Bylo to takové surové, rychlé vjetí a potom pokračoval velmi pomalou jízdou. Přišlo mi to zvláštní s ohledem na to, s jakou razancí tam těsně přede mě najel. Musel jsem úplně zastavit a pak teprve pokračovat dál,“ popisoval svoji verzi Procházka, který Kotlana skutečně o kus dál zastavil.

„Chtěl jsem se ho zeptat, jestli mu to za to stálo. Pak došlo k té strkanici,“ uzavřel svou verzi Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám