Hlavní obsah

Úřednice z berňáku obrala stát o čtyři milióny

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Tři roky nepozorovaně obírala bývalá úřednice finančního úřadu v Plzni se svým komplicem stát o milióny korun. Ze zločinu podvod a přečinu padělání veřejné listiny se v pondělí před Okresním soudem Plzeň-město zpovídala Zdeňka Rozsypalová s údajným komplicem Michalem Zelenkou.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zdeňka Rozsypalová (vpravo) a Michal Zelenka (vpravo v pozadí).

Článek

Bývalá úřednice plzeňského berňáku a matka tří dětí se ke všemu přiznala a popsala systém, pomocí kterého okradla stát o čtyři milióny. Ten nyní žádá náhradu škody.

Podle státního zástupce Romana Šustáčka během tří let obžalovaná podala desítky fiktivních daňových přiznání, v nichž uplatňovala slevu na dani. V nich figurovala jména nic netušících lidí.

Údaje vytáhla ze systému

„Měla jsem informace, že si osoby daňové přiznání nepodají samy,“ popsala u soudu Rozsypalová záruku toho, že se na podfuk jen tak nepřijde. V každém přiznání navíc uvedla neexistující manželku a děti tak, aby byl profit vyšší.

Říkala jsem mu, že pojedeme půl na půl, ale věděla jsem, že to tak nebude.
obžalovaná

„Osobní údaje lidí jsem si vytáhla ze systému finančního úřadu,“ líčila. Později, když už na berňáku nepracovala, jí měl informace poskytnout Michal Zelenka, který pracoval u České pošty. „Řekla jsem mu, že potřebuji jméno, bydliště a rodné číslo. Přiznání jsem osobně podávala na podatelnu,“ doplnila.

Peníze si Rozsypalová nechávala zasílat na různé účty. Část peněz prý dala Zelenkovi. „Říkala jsem mu, že pojedeme půl na půl, ale věděla jsem, že to tak nebude. Potřebovala jsem vyřešit problém s bytem,“ řekla důvod, proč s falšováním začala.

Měla to skutečně dobře promyšlené. Nebylo vůbec jednoduché ji odhalit. Stálo při nás i trochu štěstí.
ředitelka finančního úřadu

Prý bydlela s přítelem v jeho garsonce. „Kdyby to nedopadlo podle představ, bylo mi jasné, že bych se musela přestěhovat. Naspořeno jsem ale neměla nic,“ říkala. Právě v oné garsonce ale policisté při domovní prohlídce našli milión korun v hotovosti.

Další peníze Rozsypalová použila na nákup auta, notebooku nebo dluhopisů za sedm set tisíc.

Jak se na podvod přišlo, netuší. Podle informací Práva nejdříve na povrch vyplaval jeden případ, na který se poté nabalovaly další. „Měla to skutečně dobře promyšlené. Nebylo vůbec jednoduché ji odhalit. Stálo při nás i trochu štěstí,“ řekla již dříve Právu ředitelka plzeňského finančního úřadu Miroslava Kubátová.

Obžalovaným Rozsypalové a Zelenkovi hrozí osmileté vězení. Soud bude pokračovat dalšími výslechy v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám