Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal bývalého šéfa vězeňské služby a ministrova náměstka

– Brno
Právo, pko

Úspěšní byli ve svém boji proti stíhání v kauze nákupu budovy pro detenční ústav ve Vidnavě bývalý šéf Vězeňské služby Luděk Kula a někdejší náměstek ministerstva spravedlnosti František Steiner. Nejvyšší soud (NS) totiž ve středu vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou ve prospěch obou mužů podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Oběma mužům se nelíbilo, že jejich případ byl předán jiným žalobcům.

Foto: František Kšajt, Právo

Bývalý ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula

Článek

Vyšetřovatelé Kulu se Steinerem obvinili z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle kriminalistů oba muži věděli, že budova pro zamýšlený detenční ústav je nevyhovující, a přesto ji dovolili za 29 miliónů korun koupit. Vyšetřovatelé dokazovali, že budova bývalého semináře je stará, stavebně nevyhovující a navíc je v lokalitě, kde by bylo jen velmi těžké získat odborný personál. Za to oběma funkcionářům hrozí až deset let vězení.

Stíhaným ani ministrovi Blažkovi se nelíbilo, že případ Vrchní státní zastupitelství odebralo Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2 a přidělilo jej státním zástupcům z Prahy-západ.

Kula i Steiner od začátku stíhání jakoukoli vinu popírali a proti stíhání si bezúspěšně podali stížnost. I o té budou muset nyní žalobci znovu rozhodnout, verdiktem NS se totiž celá věc vrací na začátek a Městské státní zastupitelství v Praze bude muset rozhodnout o tom, kteří žalobci se vlastně kauzou budou zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám