Hlavní obsah

„Odkloněné” milióny exministra Kocourka nejsou z trestné činnosti, tvrdí policie

Právo, Jiří Hardoš

Šestnáct miliónů korun, které exministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) v roce 2008 kvůli rozvodu „odklonil“ přes firmu Key Investments z dosahu své manželky, podle policie nepocházelo z trestné činnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Článek

Protikorupční útvar původ zmíněných peněz prověřoval téměř dva roky pro podezření z praní špinavých peněz. Před několika dny ale kauzu uzavřel se závěrem, že se nepotvrdilo.

„Prověřování bylo ukončeno s tím, že se neprokázalo spáchání trestného činu. Policie tak věc 2. září odložila,“ poznamenala pro Právo bez dalších podrobností mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Pouze dodala, že dozorový žalobce závěry policie akceptoval, a rozhodnutí je tak konečné.

Pokračuje tedy už jen trestní řízení, které vede středočeská hospodářská kriminálka. Ta prověřuje, zda Kocourek a jeho matka „odklonem“ peněz nepoškodili věřitele, tedy někdejší manželku exministra Olgu. Oba byli kvůli tomu asi rok stíháni, jejich obvinění ale bylo letos v květnu zrušeno. Šetření navíc momentálně stojí, protože se státní zastupitelství neshodla, které z nich má kauzu dál dozorovat.

Případ v červnu převzalo od žalobců z Prahy-západ nadřízené středočeské krajské státní zastupitelství a v červenci jej chtělo postoupit pražským městským žalobcům s tím, že obě kauzy, tedy samotný „odklon“ i původ peněz, těsně souvisí a jde prakticky o totožný skutek.

Kauza ho stála místo ministra

Městské státní zastupitelství s tím ale nesouhlasilo a ve sporu tak budou mít poslední slovo vrchní žalobci. Ředitelka odboru trestního řízení pražského vrchního státního zastupitelství Antonie Zelená Právu sdělila, že rozhodnutí dosud nepadlo.

Aféra propukla v listopadu 2011, kdy ze zveřejněných dokumentů vyplynulo, že Kocourkova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments a už o týden později přistály na jejím účtu dluhopisy za 16 miliónů. Po třech měsících je zase prodala. Objevily se spekulace o tom, že peníze měly korupční původ, což Kocourek odmítal.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kocourek (ODS)

„Veškeré prostředky, o které se jedná, pocházejí z prostředků, které jsou mé osobní, rodinné nebo historické, a svěřil jsem je do správy Key Investments pouze proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008,“ pronesl tehdy Kocourek dnes již legendární větu, podal demisi a skončil ve vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám