Hlavní obsah

Dnešní pochod ve Vítkově je mediální provokace, říká expert na extremismus

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Pochod organizovaný novým extremistickým hnutím Čeští lvi v sobotu zažije slezské městečko Vítkov. Akci vzhledem k dosavadním událostem v Duchcově nebo Českých Budějovicích provázejí rozsáhlá policejní opatření. Politolog a přední český expert na extremismus Miroslav Mareš Právu řekl, že hlavním smyslem pochodu je vyvolat mediální pozornost.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policejní kontrola ve Vítkově

Článek

„Už jen ve výběru místa, kterým je Vítkov - proslulý žhářským útokem na dům obývaný romskou rodinou, je obsažena výrazná provokace. Skupina extremistů, která se odštěpila od Dělnické strany sociální spravedlnosti, se jednoduše potřebuje mediálně vyprofilovat. A tohle je opravdu mediálně vděčné téma. Osobně jsem ale přesvědčen, že série demonstrací, které kromě Vítkova připravují i v dalších městech, nebude mít potenciál oslovit širší veřejnost,“ řekl Mareš.

Dodal, že za subjektem Čeští lvi stojí lidé, kteří se dlouhodobě pohybují na neonacistické scéně. „Vzhledem k tomu, jak kontroverzní jsou to lidé, se domnívám, že jejich pochody nebudou mít širší ohlas. Samozřejmě že tam může přijít hodně místních lidí, protože v každém místě existují skupiny nespokojenců, ale rozhodně si nemyslím, že to bude tak masová akce, jako jsme viděli v Duchcově nebo v Českých Budějovicích,“ dodal Mareš.

Foto: Pavel Karban, Právo

Policejní kontrola ve Vítkově

Vyhněte se konfliktům, radí policie

Kromě pochodu extremistů, kteří svou akci nahlásili jako první a kteří se sejdou ve 14 hodin na místním náměstí, se v sobotu ve Vítkově uskuteční také protidemonstrace občanských aktivistů.

Akci už od dopoledních hodin sledují desítky policistů i služební vrtulník. Policie kontroluje každé vozidlo při příjezdu do města i na dalších vytipovaných místech.

„Předešlé události v zemi, ať už na jihu či severu Čech, přinesly zkušenosti, že se vyhrocených a nebezpečných situací účastnili rodiče s malými dětmi, senioři, osoby se zdravotním handicapem či další přihlížející, kteří si neuvědomovali rizikovost situace a možnost zranění. Nelze vyloučit eskalaci násilí na místě, proto apelujeme na občany, aby se vyhnuli zbytečným konfliktům,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám