Hlavní obsah

Pořadatel rallye nechal stát diváky u trati, po nehodě jej čeká soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dva roky vězení a náhrada škody v řádech statisíců korun. To teď hrozí předsedovi spolku přátel motorismu v Rabí na Klatovsku Josefu Svatošovi (50). Podle státního zástupce je odpovědný za následky nehody při loňském amatérském závodu rallye crossu Rabštejnské strkačky, kdy jedno z vozidel vyletělo z dráhy a těžce zranilo dva diváky.

Článek

Ze spisu vyplývá, že Svatoš jako pořadatel akce nechal stát diváky příliš blízko trati. „Na pořadatele závodu jsme podali k soudu obžalobu pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Máme za to, že divácká zóna nebyla vymezena v bezpečné vzdálenosti od závodní trati,“ řekla Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Závod se konal 6. října. Řidič mazdy po najetí na terénní nerovnost ztratil kontrolu nad vozidlem, dostal se mimo trať a vletěl do hloučku diváků. Dva z nich skončili s těžkými zraněními v nemocnici, jeden dodnes zůstává v pracovní neschopnosti.

Bezpečnou vzdálenost si určil pořadatel

K nehodě došlo za zatáčkou, diváci tam stáli za páskou, kterou pořadatel umístil dvanáct metrů od trati. Podle pravidel stanovených Federací automobilového sportu (FAS) pro oficiální závody rallye crossu je však minimální vzdálenost od trati u zatáček stanovena na 20 metrů.

„Problém je v tom, že organizátoři amatérských závodů se žádnými našimi pravidly řídit nemusejí. A nějaký obecně závazný předpis, který by jim ukládal, kde mají diváci stát, neexistuje,“ uvedl šéf bezpečnostní komise FAS Automotoklubu ČR Jan Mochan. Podle něho tak, jak byla v Rabí trať vymezena a zabezpečena, by se žádný závod pod hlavičkou FAS nemohl konat.

Jezdcova chyba

Sám Svatoš vinu odmítá. „Odpovědnost by měl cítit hlavně šofér. Z hlediska bezpečnosti jsme jako pořadatelé akci dostatečně zajistili,“ stojí si na svém.

Znalci konstatovali, že nehodu nezpůsobila technická závada na vozidle, ale jezdcova chyba. Upozornili ale i na nižší účinnost brzd na zadních kolech.

Reklama

Výběr článků

Načítám