Hlavní obsah

Zloděj přejel majitele auta, dostal 18,5 roku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Stačila chvilka, aby čtyřicetiletý zloděj z Prahy využil příležitosti dostat se ve Velvarech za volant dodávky, kterou její majitel nechal bez dozoru. Dvaatřicetiletý muž si zloděje všiml a snažil se ho zastavit. Ten ale majitele auta přejel. Zemřel na místě, zůstaly po něm dvě malé děti. Zloději v pátek Nejvyšší soud (NS) potvrdil předchozí trest 18,5 roku za vraždu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K neštěstí došlo na konci listopadu 2012 na náměstí Krále Vladislava, když majitel odešel od auta, ve kterém nechal klíčky v zapalování. Koutkem oka pak zahlédl, jak s jeho dodávkou chce odjet neznámý muž. Podařilo se mu ještě dostat ke dveřím, ale zloděj za volantem ho chladnokrevně smetl pod kola a přejel ho. Nešťastníkovi nepomohla ani okamžitá pomoc kolemjdoucích a záchranářů.

Zloděj ve svém dovolání k soudu tvrdil, že nechtěl muže zranit.

„Setrvává na své obhajobě, že poškozeného spatřil naposledy vedle vozidla v okamžiku, než se otočil dozadu a začal s vozem couvat a že poškozeného při následném otočení dopředu již neviděl, a to ani před vozidlem, ani vedle něj. V žádném případě ho ale nenapadlo, že by se poškozený mohl nacházet na zemi v místě, kde mohl být jeho život jízdou automobilu ohrožen,“ konstatoval mluvčí soudu Petr Knötig.

Muž se podle něj dovolával spravedlivého procesu s tím, že na jeho jednání lze pohlížet maximálně jako na krádež s ublížením na zdraví.

„Je třeba nesouhlasit s názorem pachatele, že právo na spravedlivý proces automaticky znamená zajištění úspěchu v řízení podle představ obviněného. Toto právo znamená pouze zajištění spravedlivého soudního řízení,“ vysvětlil Knötig, proč soudci smetli dovolání ze stolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám