Hlavní obsah

Násilníci unesli dva podnikatele a mučili je

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Policie dopadla čtveřici mužů ve věku od 32 do 42 let, kteří mají na svědomí přepadení dvou podnikatelů ve věku 39 a 40 let z Olomoucka. Kvůli penězům je unesli a pak krutě týrali. Vyhrožovali jim také, že fyzicky ublíží nejen jim, ale i jejich rodinným příslušníkům.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách.

Článek

„Pod záminkou obchodní schůzky vylákali podnikatele do jedné z olomouckých restaurací. Ozbrojení pachatelé je pak pod pohrůžkou střelných zbraní přinutili nastoupit do připraveného vozidla, spoutali je, přelepili jim oči lepicí páskou a odvezli je na neznámé místo,“ řekl v pátek novinářům náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec.

Následně podle něj pachatelé podnikatele vystavovali několik hodin fyzickému a psychickému násilí a týrání. „Používali při tom nejrůznější nástroje jako kleště, injekční stříkačky, ale i benzin,“ uvedl kriminalista Tomáš Adam. Průběh mučení odmítl specifikovat.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách

„Násilné projevy byly ze strany pachatelů v některých momentech velmi ponižující a útočily na lidskou důstojnost,“ uvedl bez komentáře.

Týraní vydali v obavě o svůj život, zdraví a o život svých blízkých pachatelům veškerou finanční hotovost, kterou měli u sebe, mobilní telefony, platební karty, včetně přístupových PIN kódů, osobní doklady, cenné věci a v jednom případě také legálně drženou zbraň. Pachatelům se takto podařilo získat věci a finanční hotovost v hodnotě zhruba 700 tisíc korun.

Podle Kadlece šlo o organizovanou skupinu pachatelů, kteří si tipovali lidi z podnikatelského prostředí. Zaměřovali se na podnikatele, kteří měli dluhy nebo byli bohatí. Už před únosem oba podnikatele vydírali, přičemž od nich získali peníze. Ti to ze strachu neohlásili.

„Při prohlídkách bytových i nebytových prostor jsme zajistili mimo jiné přes tři tisíce nábojů různých ráží, zbraně a granáty, mezi nimiž byl i funkční protitankový,“ uvedl Kadlec. Kvůli nálezu pyrotechnického materiálu musela zasahovat i pyrotechnická služba.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách

Policisté zadrželi po úterním rozsáhlém zásahu v Olomouckém a Jihočeském kraji celkem šest lidí, z toho čtyři následně obvinili z loupeže, nedovoleného ozbrojování a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Soud je poslal do vazby. Dva zadržení byli propuštěni na svobodu, protože se neprokázala jejich účast na činu.

Mezi obviněnými jsou dva provozní restaurací z Olomouce, trenér z fitness centra a majitel a jednatel firmy z Jihočeského kraje. „Všichni mají za sebou bohatou trestnou minulost,“ uvedl Kadlec.

Jeden z obviněných se například v minulosti dopustil loupeže, za což byl odsouzen na 12 let, další pak byl odsouzen za vydírání a vraždu na 14 let. Oba byli před odpykáním trestu podmínečně propuštěni. Kriminalisté na případu i nadále pracují a nevylučují, že počet obviněných lidí i počet vydíraných podnikatelů není konečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám