Hlavní obsah

V ruinách statku u Dětenic zavalila stěna dva muže, do objektu pronikli svévolně

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva muži z Nymburska zemřeli po svévolném průniku do areálu bývalého statku u Dětenic na Jičínsku. Muže ve věku 24 a 49 let zavalila zřícená několikametrová cihlová stěna.

Foto: Policie ČR

Zřícená několikametrová cihlová stěna bývalého statku u Dětenic na Jičínsku.

Článek

Oběti zbytečné tragédie začali v sobotu odpoledne postrádat příbuzní. Muži se nevrátili z hub. Policisté nejprve objevili vůz zaparkovaný ve vcelku volně přístupném dvoupatrovém zemědělském areálu.

„Majitel se údajně snažil objekt opakovaně zabezpečit. Ovšem naposledy mu prý ukradli železnou bránu,“ přiblížil mluvčí královéhradecké krajské policie Jan Čížkovský.

Foto: Policie ČR

Záchranářské práce u zřícené několikametrové cihlové stěny bývalého statku u Dětenic na Jičínsku.

Záchranáři posléze začali zchátralý statek, kde objevili čerstvě zřícenou stěnu, prohledávat za pomoci speciálně vycvičeného psa. „Jednou z vyšetřovacích verzí bylo, že by mohli být v sutinách, a proto jsme společně se záchranáři zahájili vyprošťovací práce," pokračoval Čížkovský.

Stěně chyběla nosná konstrukce

Údajné houbaře nakonec pátrači našli bohužel už mrtvé. Těla obou mužů se podařilo vyprostit po několika hodinách. „Spadla na ně stěna zbavená nosné litinové konstrukce podpírající trámy. Příčinu neštěstí nyní vyšetřuje policie. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že muži v objektu sbírali kov. Statik totiž uvedl, že nemohlo dojít k samovolnému zřícení cihlové stěny,“ doplnil mluvčí. Suť, ve které byl i komín, oba muže dokonale pohřbila.

Muže mohly do statku nalákat možná dva a půl metru vysoké litinové sloupy podpírající stropy. Mluvčí záchranářů uvedl, že podle lékaře byly příčinou smrti obou osob následky zranění a syndrom zavalení.

Reklama

Výběr článků

Načítám