Hlavní obsah

V Praze se zřítila část starého lihovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hasiči a policisté vyjeli ve středu ráno do starého lihovaru na pražském Smíchově, kde se zřítila jedna budova. Psovodi v troskách domu nikoho nenašli. Areál byl zabezpečený tak, aby se do něj nikdo nedostal.

Foto: Policejnidenik.cz

Hasiči u zřícené budovy

Článek

„Před šestou hodinou ranní vyjely naše jednotky k částečně zřícené budově lihovaru. Psi určení k vyhledávání osob v troskách nikoho nenašli. Správce objektu potvrdil, že objekt je zabezpečený a bezdomovci v něm nejsou,“ řekl Novinkám mluvčí hasičů David Vratislavský. Doplnil, že na zřícení budovy zřejmě neměl vliv vytrvalý déšť.

Policisté zůstali na místě a areál starého lihovaru hlídají, aby se tam nikdo nedostal, uvedla mluvčí policie Eva Kropáčová.

Foto: Policejnidenik.cz

Hasiči u zřícené budovy

Doplnila, že policisté už kontaktovali majitele objektu a městskou část. Budova nebyla 20 let používána a byla určena k demolici, škoda tak byla podle mluvčí nulová.

Nejstarší stavby v lihovaru pocházejí z roku 1836, roku 1880 v nich byla zřízena továrna na líh a potaš. V roce 1907 byl lihovar přestavěn, z té doby pochází dnešní podoba ústředního objektu areálu – rafinérie lihu. V roce 1957 byla část tehdy již nefunkční potašovny přestavěna na octárnu.

Foto: Policejnidenik.cz

Hasiči u zřícené budovy

Výroba lihu a octa skončila v roce 2000, od té doby je lihovar bez využití. Budova varny a komín jsou památkově chráněny. Areál měl být přestavěn pro nové účely, zatím ale léta chátrá. Vlastníkem budovy by měla být podle veřejně dostupných zdrojů firma Zlatý lihovar, jejímž jediným akcionářem je firma Goldfin Investments ltd. se sídlem na Panenských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám