Hlavní obsah

Zadržený kriminalista ze Zlína pracoval v elitním týmu, inspekce ho obvinila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu ze zlínského krajského policejního ředitelství ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podvodu. Stíhán je na svobodě. V případě uznání viny mu hrozí až osm let. Informovala o tom mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ČTK je obviněným vrchní komisař oddělení obecné kriminality Ervín Dankovský, jehož tým má na starost vyšetřování závažných kauz. Inspekce policistu zadržela v úterý, později jej obvinila a propustila.

Sandorová jeho jméno potvrdit odmítla, nechtěla ani blíže popsat, proč byl muž obviněn. "Vyšetřování probíhá, z tohoto důvodu nyní nechceme uvolnit další informace," poznamenala Sandorová.

Krajská policie byla zadržením a obviněním Dankovského překvapena. Podle mluvčí Jany Macalíkové nyní vedení krajské policie zvažuje případná opatření týkající se služebního poměru policisty.

"Rozhodovat se bude v nejbližších dnech, s největší pravděpodobností zítra (v pátek 21. 6.) po důkladném zvážení všech okolností a zjištění maximálního množství informací," uvedla Macalíková. Podle ní inspekce muže zadržela kvůli skutku, "který se měl stát již dříve a mimo Zlínský kraj". Blíže jej však komentovat nechtěla.

Byl v elitním týmu

Tým vedený Dankovským je hodnocen jako jeden z nejlepších v celé republice. Loni například obsadil třetí příčku v prestižní soutěži Policista roku 2011. Tým na krajském ředitelství přitom působí teprve od ledna roku 2010, kdy krajské ředitelství policie ve Zlínském kraji vzniklo.

Dankovský a jeho lidé od té doby úspěšně vyšetřovali například brutální vraždu studentky v Hulíně na Kroměřížsku, krádeže luxusních vozidel BMW, kuplířství, zapálení masokombinátu Filex v Uherském Brodě nebo skupinu údajných vyděračů kolem Slováka Miroslava Masláka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám