Hlavní obsah

Švagra chtěl vystrašit revolverem, za vraždu si odsedí 13 let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Na třináct let poslal Krajský soud ve Zlíně za mříže devětapadesátiletého Josefa Saňáka ze Zlínska. V říjnu loňského roku zastřelil perkusním revolverem svého švagra ranou do spánku. Krajský státní zástupce Leo Foltýn jej vinil z úmyslné vraždy a z nedovoleného ozbrojování.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Josef Saňák přišel do soudní síně v doprovodu eskorty.

Článek

Obžalovaný se k činu doznal, soud mu vyměřil trest při samé dolní hranici trestní sazby, která se pohybuje v rozmezí od 12 do 20 let odnětí svobody.

„Popravit bych ho nedokázal. Zabít jsem jej nechtěl, jen zastrašit. Vyletěl na mě s nožem, držel jsem mu ruku, ve které měl nůž, a namířil na něj. Bouchal do mě a naráz to vystřelilo. Bylo to něco strašného, netušil jsem, že to dokáže tak ublížit,“ řekl v průběhu líčení obžalovaný.

Jeho švagr byl podle něj i podle dalších příbuzných často agresívní. Svědci tvrdí, že bil v opilosti zvířata i svou ženu. Nejen Saňák, ale ani jeho sestra, manželka poškozeného, však domácí násilí na policii ani na obecní úřad za posledních devatenáct let nikdy nenahlásili. Údajně ze strachu.

V tragický den došlo podle státního zástupce mezi oběma muži k potyčce a hrubým urážkám ze strany švagra. Saňákovi měl švagr vyhrožovat, že jej zabije.

„Šel proti obžalovanému s nožem v ruce. Ten reagoval tak, že si vzal funkční repliku revolveru drženou nelegálně a vrátil se na dvůr, kde poškozený připravoval krmení pro drůbež. Z bezprostřední blízkosti poté střelil muže do hlavy,“ přiblížil Foltýn. Saňákův švagr následně zraněním podlehl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám