Hlavní obsah

Muž s detektorem kovů našel u Ostravy funkční leteckou pumu

Právo, hon
Ostrava

Nevybuchlou leteckou pumu, naplněnou téměř čtvrt metrákem trhaviny TNT, vykopali poblíž čerpací stanice na výpadovce z Ostravy do Opavy. Kvůli nálezu policie zastavila dopravu a evakuovala lidi z benzinky i přilehlého kruhového objezdu. Pumu poté zneškodnil pyrotechnik.

Foto: Policie ČR

Leteckou pumu našel muž, který se v lokalitě procházel s detektorem kovů.

Článek

Nález policii oznámil jednadvacetiletý muž, který se zde procházel s detektorem kovů. „Detektor zaregistroval kovový předmět v zemi, muž jej částečně vykopal, zjistil, že jde o munici a kontaktoval tísňovou linku,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Na místo vyrazila policejní hlídka i specialisté z pyrotechnického oddílu.

Foto: Policie ČR

Nalezená letecká puma byla plně funkční.

Pyrotechnik na místě zjistil, že v zemi se nachází sovětská trhavá letecká puma FAB-50. Munice byla uložena v hloubce asi 80 centimetrů a byla plně funkční.

„Jde o leteckou pumu používanou sovětským válečným letectvem k ničení objektů a živé síly. Tělo pumy je opatřeno 24 kilogramy trhaviny TNT,“ uvedl pyrotechnik Petr Osmančík s tím, že jde o leteckou pumu, kterou pyrotechnici v místech válečných bojů zajišťují i v dnešní době relativně často. V minulém roce jich zajistili 17.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám