Hlavní obsah

Metalista Blythe byl definitivně osvobozen, za smrt fanouška nemohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil osvobozující rozsudek americkému zpěvákovi Randymu Blythovi, kterého obžaloba vinila z usmrcení fanouška při koncertu. Hudebníka v březnu zprostil obžaloby Městský soud v Praze, soudní senát nyní zamítl odvolání státního zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký zpěvák David Randall Blythe u městského soudu v Praze

Článek

Blythe se jednání nezúčastnil – podle jeho advokáta Tomáše Gřivny to soud nevyžadoval. Soudce Jiří Lněnička vysvětloval zamítnutí odvolání žalobce tím, že předchozí soud podle něj zhodnotil veškeré důkazy, které se nabízely, a rozhodl správně.

Při koncertu Blythovy kapely v pražském klubu v roce 2010 vylezl na pódium fanoušek, který po střetu s Blythem spadl dolů, vážně se zranil na hlavě a později zemřel v nemocnici. Státní zástupce navrhoval pro zpěváka pětiletý trest vězení.

Zpěvák připustil, že poté, co se lidé snažili opakovaně dostat na pódium, do jednoho z fanoušků strčil. Mladík podle něj spadl do publika, pak se ale zvedl ze země a okolo stojící diváci prý zpěvákovi signalizovali, že je muž v pořádku.

Trestně zodpovědný by měl být organizátor

Soudce pražského městského soudu při vynášení verdiktu uvedl, že za tragédii je podle něj trestně zodpovědný organizátor koncertu a částečně také ochranná služba, která nezajistila bezpečnost návštěvníků akce. Před pódiem například chyběla bezpečnostní zóna.

Blythe označil v závěrečné řeči smrt fanouška za tragický incident. „Kdybych cítil, že jsem vinen, sám bych se doznal,“ prohlásil zpěvák. Poškozeného mladíka prý považoval za jiného fanouška, který na pódium lezl opakovaně, a sám se prý cítil ohrožen. „Stále věřím, že jsem jednal rozumně, abych ochránil sebe, skupinu, naše náčiní i publikum,“ uvedl Blythe s tím, že mladíka jen odstrčil.

„Budu-li odsouzen, přijmu to jako muž. Budu-li osvobozen, přijmeme taková bezpečnostní opatření, aby se na našich koncertech už nikdy nic podobného nestalo,“ vypověděl v březnu Blythe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám