Hlavní obsah

Soud opět řešil kauzu spojenou s libereckým šampionátem

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Další případ související s rekonstrukcí kolejí liberecké univerzity pro lyžařský šampionát pořádaný v roce 2009 řešil ve středu Okresní soud v Liberci. Tentokrát před soudem stanul bývalý rektor univerzity Vojtěch Konopa a spolumajitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal. Oba jsou obžalovaní z pletichy při veřejné soutěži a hrozí jim dva roky až osm let vězení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalý rektor Vojtěch Konopa (zcela vpravo) a Josef Nadrchal (třetí zprava) u libereckého soudu

Článek

V obžalobě je uvedeno, že oba muži zadali dodatečnou zakázku nábytku v hodnotě zhruba 25 miliónů korun, se kterou původní projekt nepočítal, přímo vítězi původní zakázky firmě Syner. Stavební firma tak podle státního zástupce poskytla výhodu ve výši necelé tři milióny korun. Podle státního zástupce uzavřením dodatku škola porušila podmínky ministerstva školství (MŠMT) pro poskytnutí dotace.

Bývalý rektor odmítl vypovídat a Nadrchal se hned na začátku dvouhodinové řeči proti obvinění ostře ohradil. Obžalobu označil za smyšlenou konstrukci. Hlavní vinu na vzniklém problému podle něj nese pracovník renomované architektonické kanceláře SIAL.

Zakázku zadali kvůli časové tísni

„Na jednom kontrolním dnu jsme zjistili, že projektant nezahrnul do projektové dokumentace výměnu nábytku ve dvou třetinách stavby. Kdyby se toto nestalo, tak tady dnes nesedíme,“ řekl před soudem Nadrchal s tím, že kvůli časové tísni s blížícím se lyžařským mistrovstvím světa nebyla jiná možnost, než zadat přímo zakázku generálnímu dodavateli stavby.

Podle Nadrchala MŠMT o problému vědělo a peníze na dodatečný nákup nábytku podepisovala tehdejší ministryně MŠMT Dana Kuchtová (SZ).

Obhájce obžalovaného Konopy právě Kuchtovou navrhl jako jednoho ze svědků, kteří by mohli před soudem promluvit 10. července, kdy bude odročené hlavní líčení pokračovat.

Před libereckým soudem již v související kauze zaplaceného avšak nedodaného nábytku stanuli jiní dva muži a žena. Se zprošťujícím rozsudkem se neztotožnil krajský soud a vrátil případ k novému projednání. Obžalováni jsou Jindřiška Máchová z firmy Syner, Petr Patrman za Investing CZ a ředitel kolejí a menz Zdeněk Kračmar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám