Hlavní obsah

Za brutální vraždu seniorky si mladík definitivně odsedí 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý v odvolacím jednání potvrdil 16 let vězení devatenáctiletému Milanu Jeřábkovi za brutální vraždu devětasedmdesátileté sousedky. Mladík ženu udusil loni v říjnu, protože ho přistihla, když k ní do bytu přišel krást.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudce Martin Zelenka zamítl odvolání Jeřábka, který se sice k vraždě přiznal, ohradil se ale proti výši trestu, který mu v dubnu uložil Městský soud v Praze. Podle Zelenky trest není nepřiměřený. "Rozhodnutí soudu nijak nevybočuje z mantinelů zákonných hledisek," dodal soudce.

Jeřábkovi hrozilo až dvacetileté vězení. Hájil se tím, že činu lituje a sousedku chtěl vykrást, protože byl v tíživé životní situaci, žil na ulici a měl hlad. Soudce uvedl, že to nemůže být polehčující okolnost, protože se odsouzený do problémů dostal vlastní vinou kvůli nezodpovědnému způsobu života. Podle soudních znalců je jeho náprava pravděpodobná.

Vzal peníze a alkohol

Mladík se podle verdiktu vydal krást počátkem loňského října. Okolo čtvrté hodiny ranní si vyhlédl dům v Praze 9, ve kterém vyrostl, a v něm přízemní byt sousedky. Vyšplhal po mříži, která kryla okno, a protáhl se dovnitř. V bytě vzal peněženku s 10 000 korunami a několik levných šperků v celkové hodnotě zhruba 2000 korun. Poté snědl pár sladkostí a připravil si k odnesení čtyři lahve likéru a čtyři lahve vína.

Tím ale vzbudil obyvatelku bytu, která Jeřábka poznala a začala křičet. Ze strachu, aby ho neprozradila, ji mladík začal dusit polštářem a několikrát ji udeřil do obličeje. Žena podlehla rozsáhlým zraněním, která jí bránila dýchat – mimo jiné měla zlomenou hrudní kost, štítnou chrupavku a 18 žeber. Křik vražděné ženy sice slyšeli sousedé, ale nepřivolali pomoc.

Podle znalců by však stařenku pravděpodobně nezachránil ani rychlý zásah lékaře. Zanedlouho poté začala po mladíkovi pátrat policie. Dva dny po vyhlášení pátrání jej dopadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám