Hlavní obsah

Kocourka může od stíhání za "odklon" miliónů zachránit jeho vztah k dětem

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda budou někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) se svou matkou dál stíháni za poškození věřitele v kauze slavného „odklonu“ 16 miliónů korun od Kocourkovy bývalé manželky Olgy, by mělo rozhodnout hlavně to, jaké vztahy mají k dětem z rozvedeného manželství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kocourek (ODS)

Článek

To by totiž mělo objasnit, zda je ke stíhání obou potřeba souhlasu Kocourkovy exmanželky Olgy, která jej odmítá dát. Alespoň tak lze interpretovat písemné vyhotovení lednového rozhodnutí, které na svém webu nedávno zveřejnil Nejvyšší soud.

Byť nevyřkl definitivní stanovisko, lze minimálně vytušit, že nebýt dětí, mohli by být zřejmě dál obviněni i přes absenci svolení.

Nejvyšší soud připomněl, že je ke stíhání za poškození věřitele třeba souhlasu poškozeného, který je s obviněným v rodinném nebo podobném vztahu, a pokud by jeho újmu „právem pociťoval jako újmu vlastní“.

Trvale rozvrácené manželství

Oba bývalí manželé však podle soudu před lety v jednom z řízení kolem rozvodu uvedli, že je manželství „dlouhodobě hluboce a trvale rozvráceno“ a že nežijí ve společné domácnosti.

„Takové skutečnosti by tedy podle názoru Nejvyššího soudu mohly zpochybnit nutnost souhlasu poškozené s trestním stíháním obou obviněných,“ stojí v rozhodnutí.

Nejvyšší soud připomněl i to, že sama exmanželka upozornila na „odkloněné“ peníze v civilní žalobě.

„Ani následný postup svědkyně Ing. O. K., uplatněný v řízení před civilními soudy, nesvědčí o tom, že by újmu obviněného Ing. M. K., která mu může vzniknout v souvislosti s jeho trestním stíháním, pociťovala jako újmu vlastní a že by mohla využít práva odepřít výpověď,“ komentoval to Nejvyšší soud.

Právo odepřít výpověď a tím i nutnost souhlasu se stíháním Kocourka by však prý mohly „za určitých okolností“ vyplývat ze skutečností týkajících se dvou společných dětí.

„V tomto směru však prozatím nebylo zjištěno, zda a jaké citové vazby mají oba obvinění ke společným dětem obviněného Ing. M. K. a poškozené Ing. O. K., protože orgány činné v přípravném řízení se touto skutečností blíže nezabývaly,“ poznamenal soud a nastínil tak, na co by se měly policie a státní zastupitelství zaměřit.

Kriminalisté obvinili Kocourka a jeho matku za „odklon“ peněz v souvislosti s rozvodem bývalého ministra přibližně před rokem.

Žalobce z Okresního státního zastupitelství Praha-západ pak zamítl jejich stížnosti proti usnesení o zahájení stíhání jako nedůvodné.

Zastal se ho ministr Blažek

Obou obviněných se zastal ministr spravedlnosti a Kocourkův stranický kolega Pavel Blažek (ODS). Ten podal loni k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona.

V ní uvedl, že ke stíhání je třeba souhlas Kocourkovy exmanželky jako poškozené, a ta jej policii nedala. Rovněž se ohradil proti tomu, že se o stížnostech rozhodovalo na Praze-západ a nikoli na nadřízeném Krajském státním zastupitelství v Praze.

Nejvyšší soud druhé námitce vyhověl a přikázal, aby o stížnostech proti zahájení stíhání znovu rozhodli krajští žalobci. Ti již také nedávno spis dostali a brzy by mělo být jasno.

„Rozhodnutí dosud učiněno nebylo. Předpokládám vydání rozhodnutí do konce května,“ sdělila Právu státní zástupkyně Tamara Kaiserová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám