Hlavní obsah

Dopadli jsme precizní vykradače trezorů, hlásí pražští policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští policisté v pátek oznámili dopadení skupiny pachatelů, kteří loupili v prodejnách v Praze a ve Středočeském kraji, odkud si odnášeli trezory. Způsobili škodu za téměř čtyři a půl miliónu korun. Dva muži ve věku 35 a 36 let podle policie postupovali promyšleně a precizně.

Foto: Policie ČR

Zadržení jednoho z pachatelů, který se živil jako řidič taxislužby.

Článek

Kriminalisté objasnili celkem 11 případů vloupání do prodejen v Praze 8 a 9, ale také v Hořovicích, Vlašimi, Benátkách nad Jizerou nebo v Jičíně, informovala pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Ohledání místa činu

„Provedení bylo velmi precizně a detailně promyšlené a naplánované,“ uvedla Rösslerová. „Muži většinou vypáčili zadní dveře prodejny, poškodili čidla k alarmu, vysadili dveře ze zárubní od místnosti s trezorem a ten pak odcizili. Dvojici se podařilo odcizit několik kusů trezorů s finanční hotovostí, dobíjecími kupóny, stravenkami, platebními poukázkami, cigaretami, ale nepohrdli ani kvalitní kávou. Celkově si tak dvojice přišla na téměř dva a půl miliónu korun,“ upřesnila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Ukradený trezor

Dvojice používala při loupežích užitkové vozidlo Peugeot Boxer, do kterého nakládala odcizené trezory. „V jednom případě ale měli smůlu a trezor naložili tak nešikovně, že při odjezdu z místa jim vypadl z vozidla,“ řekla Rösslerová.

Foto: Policie ČR

Vozidlo používané ke krádeži trezorů

Poté, co bylo oběma zadrženým sděleno obvinění z trestných činů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, kriminalisté zjistili, že muži mají na svědomí daleko více případů. Z dalších deseti je totiž ještě podezřívají a s největší pravděpodobností jim tak v nejbližších dnech sdělí obvinění i z těchto skutků.

Foto: Policie ČR

Fotografie z vloupání

Podezřívají ještě osmatřicetiletou přítelkyni staršího obviněného, která se měla na trestné činnosti podílet. Kvůli vloupání do prodejny v Jičíně navíc obvinili ještě dalšího, 29letého muže.

Policie našla trezor v rybníceVideo: Jiří Forman, Novinky

„Z výslechů vyplynulo, že starší muž figuroval v případu jako hlavní organizátor a většinu odcizených peněz prohrál v kasinu. Druhý muž pak poslouchal organizátora a plnil uložené úkoly. Za provedenou práci pak získával výrazně nižší finance v řádech tisícikorun a ty pak použil pro osobní potřebu – například na zaplacení nájmu, nákup jídla, cigaret nebo alkoholu,“ přiblížila Rösslerová.

Organizátor byl podle ní od roku 1996 celkem jedenáctkrát soudně trestaný a druhý muž od roku 1998 celkem sedmkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám