Hlavní obsah

Na bleším trhu v Olomouci muži prodávali zbraně a náboje

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nelegálně držené střelné zbraně a náboje prodávali v sobotu dva muži na bleším trhu v Rooseveltově ulici v Olomouci. Oba jsou nyní podezřelí ze spáchání trestného činu nedovoleného ozbrojování.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Osmatřicetiletý muž z Frýdku-Místku nabízel k prodeji střelnou zbraň značky CZ 45, závěr a hlaveň od blíže nezjištěných zbraní a tři vojenské náboje, které byly dle jeho tvrzení znehodnocené, ačkoliv se na nich nenacházela znehodnocovací značka a neměl příslušné potvrzení o znehodnocení,“ řekla Právu v pondělí policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policisté podle ní provedli také kontrolu jeho vozidla a v zavazadlovém prostoru našli samopal vz. 58, ke kterému prodejce předložil potvrzení o znehodnocení zbraně vydané kompetentní společností. „Muž není držitelem zbrojního průkazu,“ uvedla mluvčí.

Hrozí jim dva roky vězení

Třiapadesátiletý muž z obce Spálov na Novojičínsku, který je držitelem zbrojního průkazu, nabízel podle ní na trhu k prodeji loveckou kombinovanou zbraň Troják, rám zbraně samopalu MP40, ráže 9 mm Luger a rám zbraně (hlavní část zbraně) blíže nezjištěné samonabíjecí pistole bez výrobního čísla.

„Tyto zbraně nebo jejich části nejsou přitom registrované zákonem. Dále nabízel asi tři desítky různých nábojů. Tyto náboje nebyly označeny značkou CIP v souladu se zákonem o zbraních a střelivu. Jejich volný prodej je tímto zákonem zakázaný a prodejce neměl k jejich nabytí a držení ani udělenu výjimku místně příslušným útvarem Policie ČR,“ konstatovala Štrbáková.

Prodejci vydali na trhu nabízené věci pro účely trestního řízení a znaleckého zkoumání. „Za nezákonné jednání nyní oběma mužům hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám