Hlavní obsah

Stamiliónový byznys s odpadky: Jeho věrohodnost zpochybňují podivné e-maily

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už možná v letošním roce bude rozhodnuto, kdo se v Plzni stane králem popelářů a získá lukrativní zakázku za stovky miliónů na centrální svoz komunálního odpadu. Město už muselo dvakrát konkurz zrušit kvůli odvolání uchazečů a výtkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Repro Právo

Jeden z podezřelých e-mailů, které má Právo k dispozici.

Článek

Stále totiž existují pochybnosti o tom, zda kvalifikační kritéria nejsou šitá na míru spřízněným firmám s cílem vyšachovat ze hry konkurenci. Tomu nasvědčují i autenticky vypadající dokumenty, které Právo získalo a z nichž vyplývá, že výběrové řízení bylo předem domluvené s konkrétními firmami.

Jde o tři roky starý výpis z elektronické korespondence Jiřího Vlasáka ze společnosti na likvidaci odpadu ELIOD servis, kterou z větší části vlastní francouzská korporace SARP Industries a která je v soutěži přihlášena od začátku.

Vracíme se tak zpátky do února 2010, kdy městská společnost Komunální služby v čele s Petrem Balounem (ODS) poprvé předložila radním ke schválení první část tendru, která obsahovala zadávací dokumentaci neboli kritéria výběru.

Z usnesení rady vyplývá, že zadávací dokumentace má zůstat z důvodu zachování rovného přístupu k uchazečům důvěrná a přístupná pouze pro radní na speciálním cédéčku. Týden před jednáním rady měl obdržet Vlasák e-mailovou zprávu od plzeňského zastupitele za ODS Davida Šloufa s přílohou, která obsahovala dokument nazvaný „Kvalifikační dokumentace“.

„Dohodni se s borůvkou“

„Ahoj, zasílám verzi zadávací dokumentace na svoz komunálu. Dej vědět, jestli to vaší skupině vyhovuje. Dohodni se s borůvkou a dej vědět. David,“ píše se v e-mailu.

O několik dní později Vlasákovi údajně přišel e-mail se stejnou přílohou, a to od Petra Balouna. „Poslal jsem ti to, co půjde do rady ohledně zadávací dok. na ty odpady. Dej mi vědět, jestli je to v pořádku a jestli to vyřadí neposlušný. A jak to bude s odměnou? Začíná kolem toho být horko. pb.“

Na to měl Vlasák reagovat zpětným e-mailem. „Neměj strach, bude to, jak je dohodnuto. Dám ti to příští týden u mne.“

Během následujících dvou měsíců společnost Komunální služby změnila zadávací kritéria soutěže a 25. března změnu předložila ke schválení městské radě. Ta ji akceptovala s tím, že zůstane i nadále důvěrná.

Den předtím se měla objevit ve Vlasákově elektronické poště zpráva od Balouna: „Ahoj, zasílám ti návrh usnesení, jak to půjde do rady. Vypadá to pro vás dobře.“ Jako příloha je uveden dokument s názvem „Návrh usnesení 03-2010“.

Právo nejprve oslovilo Jiřího Vlasáka a požádalo ho o osobní setkání, aby se mohl k e-mailům vyjádřit. Ten nejprve se schůzkou souhlasil. Později ji ale odvolal s tím, že nevidí důvod se nyní scházet.

„Chceme si zachovat neutralitu, jelikož jsme stále účastníky výběrového řízení,“ vysvětlil Vlasák.

Poté, co od reportéra Práva uslyšel po telefonu část „odpadové“ korespondence, řekl, že to je blábol a blbost.

Jde o podvrh?

V úterý na e-maily reagoval Baloun, který je ve vedení krajské ODS. Tvrdil, že jde o podvrh. „Je mi z toho na zvracení. To je vrchol hnusu a nechutnosti. Tohle už zachází za hranice slušnosti,“ prohlásil s tím, že se proti nařčení hodlá bránit právními kroky.

Potvrdil ale například to, že dokument s názvem „Kvalifikační dokumentace“, který měl poslat Vlasákovi v únoru 2010, skutečně existuje. „Ale byl vytvořen až o měsíc později,“ prohlásil Baloun.

Poukázal také na další nesrovnalosti v šabloně jeho elektronického adresáře, který e-mail obsahoval. Právník Robert Varga, který městskou společnost Komunální služby zastupuje, uvedl, že realizace této veřejné zakázky je torpédována ze všech stran.

„Zatím se všechny protesty odehrávaly zákonným způsobem. Tenhle útok už je ale za hranicí zákona,“ dodal.

Právo předložilo získané e-maily specialistovi na elektronickou komunikaci s tím, aby se vyjádřil, jestli jsou pravé, nebo naopak zfalšované. Bez toho, že by mohl prozkoumat počítače, ze kterých byly zprávy posílány, není jeho stanovisko jednoznačné. Proto redakce dokumenty předala policii, neboť podezření na nekalosti je silné.

Výběrové řízení na svoz odpadu vyhlásilo město už potřetí. A opět jedna z firem zpochybnila kvalifikační podmínky a obrátila se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud neuspěje, tendr se dostane do druhého kola, kde zvítězí uchazeč s nejnižší nabídkovou cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám