Hlavní obsah

Věznění bachaři a policisté budou mít za mřížemi speciální oddělení

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila v uplynulých dnech dozorce z věznice Jiřice, který za úplatky distribuoval za mříže drogy a mobilní telefony. U soudu mu za to hrozí až osmiletý trest, a pokud bude uznán vinným, budou ho věznit jeho bývalí kolegové. Podobných případů přitom přibývá a zároveň platí, že věznění profesionálové představují významné bezpečnostní riziko.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Věznice v Ostravě-Heřmanicích. Ilustrační foto.

Článek

Dokonale totiž znají zabezpečení i systém střídání služeb, s dozorci si léta tykají, umějí zacházet se zbraněmi, mají speciální výcvik a mnohé spoluvězně navíc ještě nedávno sami hlídali.

Justice teď proto podle zjištění Práva hledá způsoby, jak těmto rizikům předcházet. A řešení má podle představ ministerstva spravedlnosti přinést zřízení speciálních oddělení ve vybraných věznicích, kam by byli umisťováni právě odsouzení dozorci a vedle nich i členové dalších ozbrojených sborů – tedy policisté, vojáci, celníci, hasiči nebo příslušníci tajných služeb.

Právu to potvrdil náměstek justičního resortu pro oblast vězeňství Daniel Volák. „Zvažujeme vytvoření specializovaných oddělení pro příslušníky ozbrojených sborů, protože v tomto směru se dlouhodobě projevuje handicap,“ konstatoval.

Podle něj by nová oddělení měla mít standardní režim výkonu trestu, ale vyšší úroveň bezpečnostních opatření. Zároveň by tito odsouzení měli být v určité izolaci od ostatních.

Riziko útěku

„Je třeba si uvědomit, že příslušníci ozbrojených sborů mají specializovaný výcvik, nadstandardní znalosti, mají zkušenost ze zátěžových situací. Obecně mohou být pro okolí nebezpečnější než ostatní civilní odsouzení, existuje riziko, že by zneužili svých znalostí a dovedností, aby třeba utekli,“ vysvětlil Volák.

A zároveň poukázal i na druhou rovinu, tedy naopak potenciální nebezpečí pro odsouzené bachaře nebo policisty.

„Když kriminalista např. vyšetřuje závažnou trestnou činnost a pak je sám odsouzen, protože vzal úplatek, může se teoreticky ve vězení potkat s tím, koho tam předtím dostal. To samozřejmě také není vhodné,“ doplnil náměstek.

Nová oddělení by podle něj měla začít fungovat ještě do konce tohoto roku nebo maximálně na začátku toho příštího. „Žádné vysoké náklady s tím spojené nebudou, nebudeme stavět nic nového, jen využijeme kapacit, které už teď ve věznicích máme,“ poznamenal s odkazem na uvolněná místa po prezidentské amnestii Volák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám