Hlavní obsah

Pražští strážníci se zbaví hummerů a vznášedla, koupí nová auta

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Městská policie do konce týdne předá magistrátu hummery, vznášedlo, motorky a zbraně, které nepotřebuje. Majetek za více než devět miliónů korun bude darován jiné složce záchranného systému. Strážníci si také naplánovali nákup 150 nových vozů.

Článek

„V první fázi bude podána výzva složkám záchranného systému v rámci republiky. Šlo by o bezúplatný převod. Zájem o většinu věcí je, takže si myslím, že devadesát procent tohoto majetku bude převedeno, řekněme tak v horizontu dvou měsíců. Co se neudá, půjde pak v druhém kole do dražby,“ řekl ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster s tím, že realizace tohoto převodu je celá na magistrátu.

Mezi „dárky“ jsou tři hummery za více jak tři milióny korun, vznášedlo za 2 200 000 korun, pět terénních motorek, záchranářské nože, revolvery a pistole. Terénní vozy nakoupilo hlavní město v letech 2008 a 2009 a již od počátku byl tento krok terčem kritiky opozice. Prošetřovala jej i policie. Předchozí vedení městské policie potřebnost vozidel hájilo.

Za obětování těchto neupotřebitelných věcí, které jen možná zůstanou na území Prahy, sice městskou policii nikdo finančně neodškodní, ale ředitel věří, že mu pražští zastupitelé napodruhé schválí nákup nových vozů.

Strážníci chtějí 150 nových vozidel

Vozový park, který byl naposledy obměněn v roce 2008, je podle Šustera v tristním stavu. „V současné době máme 244 vozidel. Jejich průměrné stáří je 5,5 roku a většina vozů má najeto 200 až 300 tisíc kilometrů. Kromě devíti vozů v roce 2010 byl významně obměněn vozový park před více jak čtyřmi lety nákupem 57 vozů za 41 miliónů korun,“ postěžoval si čerstvý ředitel strážníků.

Na obměnu vozového parku, jehož počet by měl dle jeho záměru klesnout na 230 až 240 vozů, v posledních dvou letech strážníci ušetřili 58 miliónů. „Připočítáme-li letošní prostředky, máme 71 miliónů korun, za něž chceme nakoupit 150 vozidel. Doufám, že mi to bude schváleno na zastupitelstvu v druhé polovině března. Pak bychom mohli polovinu mít na konci letošního roku a druhou polovinu v příštím,“ plánuje Šuster.

Počet volání na linku 156 vzrostlo

„Jen za minulý rok se počet telefonátů na linku 156 zvýšil o 35 procent a já bych vážně nerad, aby se nám pak stalo, že k lidem nepřijedeme, protože už nebudeme mít v čem,“ zdůraznil potřebu obměny vozů ředitel městské policie.

Celý nákup má ovšem na starosti magistrát, takže o výběru dodavatele a službách údržby a oprav policejních vozů budou rozhodovat jeho úředníci.

Smlouva s autoservisem a dodavatelem služeb policejního vozového parku zlomila profesní vaz bývalému řediteli pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi, který byl za přijetí úplatků právě v souvislosti se servisem vozů odsouzen na 5,5 roku do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám