Hlavní obsah

Lupiči na Prostějovsku ukradli z dodávky 30 miliónů, silnici chtěli podpálit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Lupiči ozbrojení brokovnicemi, samopalem a granátem přepadli ve čtvrtek dopoledne v Přemyslovicích na Prostějovsku transportní vůz převážející peníze. Podle informací z místa se měli zmocnit asi 30 miliónů korun.

Lupiči na Prostějovsku ukradli z dodávky 30 miliónů, policie zahájila manévry. Záběry z února 2013Video: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

K přepadení mělo dojít na silnici z Přemyslovic, na okraji obce směrem na Konici. "Šlo o tři maskované ozbrojené pachatele, ukradli několik desítek miliónů korun. Při přepadení nebyl nikdo zraněn, na dodávce bylo rozbito boční sklo. Při přepadení také padly výstřely, typ zbraně nebyl upřesněn," sdělila mluvčí olomouckého krajského policejního ředitelství Marie Štrbáková.

Podle informací Hitrádia Orion zmizelo 30 miliónů korun. Podle místních svědků pachatelé ujeli v terénním autě, policisté však tuto informaci nepotvrdili. Transportní vůz je podle informací z místa také v zadní části nabouraný.

Foto: Policie ČR

Rozstřílené okno dodávky po přepadení v Přemyslovicích.

Hrozili i granátem

„Vypadá to tu jako na manévrech. Všude spousta policistů, kontrolují každé auto. Od Přemyslovic do Konice je cesta neprodyšně uzavřená. Zahlédl jsem také policejní vrtulník s termovizí a psovody,“ řekl Právu svědek, který se ocitl na místě události již krátce po deváté hodině ráno. „V polích a všude kolem pobíhala spousta policistů,“ dodal.

Zadní dveře přepadeného auta jsou na několika místech rozstřílené. Střely zasáhly i boční okno kabiny řidiče vozidla. Kolem auta ležely na zemi vystřelené nábojnice, pravděpodobně ze samopalu.

„Nejspíše na ně čekali za vesnicí. Sem to auto zacouvalo,“ řekl jeden ze svědků na místě události. Podle jeho tvrzení hrozil jeden z útočníků posádce granátem. Jedna ze střel zasáhla zřejmě i zadní pravou pneumatiku dodávky. Na místě, kde vozidlo zastavilo, byl silně cítit zápach hořlaviny a na silnici zůstala rozlitá kapalina. „Oni to chtěli zapálit, asi kvůli tomu, aby zahladili stopy,“ popsali další obyvatelé obce.

Policisté podle svědka u silnic nejsou

„Pro mě je záhadou, proč nakonec posádka otevřela boční dveře s okénkem. Tamtudy si lupiči brali krabice s penězi. Zajímalo by mě, jak si poradí s těmi systémy, co mají peníze znehodnocovat, když se ty bezpečnostní schránky neodborně otevřou. Je to vůbec celé divné - Přemyslovice jsou vesnice, kdo by zde čekal auto s milióny. To muselo být hodně dobře vymyšlené a nachystané,“ notovali si místní v hloučku u požární zbrojnice.

Foto: Mapy.cz

Ozbrojení lupiči ve čtvrtek dopoledne v Přemyslovicích na Prostějovsku přepadli vůz převážející peníze

„Okolnosti ozbrojeného přepadení jsou předmětem dalšího policejního vyšetřování. K výjezdové skupině policistů Olomouckého kraje se připojily také odborné speciální vyšetřovací týmy z Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje,“ uvedla Štrbáková.

Na silnicích v regionu hlídkovali celé dopoledne policisté, kteří zastavovali auta a kontrolovali posádky. „Nevím, jak kde, ale já jsem kolem poledne projel od Přemyslovic do Prostějova a neviděl jsem ani jednoho policistu,“ tvrdil naopak jeden z řidičů. Policie se v souvislosti s přepadením a ukradenými milióny obrátila na veřejnost s žádostí o spolupráci.

„Žádáme svědky, kteří si všimli podezřelého vozidla, osob, nebo byli přímo svědky přepadení, aby se policistům přihlásili prostřednictvím linky 158, nebo se dostavili osobně na kteroukoli policejní služebnu,“ sdělila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám