Hlavní obsah

Řidič trolejbusu dohonil lupiče, který přepadl cestující

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek nedělní šichty zůstane zarytý v paměti Josefa Fleisiga asi hodně dlouho. Čtyřiačtyřicetiletý řidič trolejbusu z Plzně prokázal velkou odvahu, když se pustil za lupičem, který přepadl mladou ženu. Nakonec ho i přemohl a předal policistům. Ti zjistili, že jde o Rumuna, který už v minulosti jednou ve městě loupil a v domovské zemi si odseděl sedm let za znásilnění.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bylo tři čtvrtě na pět ráno. Dojel jsem na konečnou zastávku v Husově ulici, kde vystoupili jediní dva pasažéři, které jsem vezl. Byla to holka a nějaký chlápek. Dál jsem si jich nevšímal,“ popisoval Fleisig situaci ještě předtím, než se rozhodl zakročit.

„Najednou se ozvalo volání o pomoc, tak jsem otevřel dveře a vyběhl ven. Ta holčina na mě volala, že muž, co s ní jel v trolejbuse, ji přepadl a sebral mobilní telefon,“ poznamenal Fleisig.

Lupič se pohyboval opodál, a tak na něho trolejbusák zakřičel, aby zůstal stát a rozběhl se k němu.

„Praštil mě do obličeje“

„Začal utíkat. Po pár desítkách metrů jsem ho dohonil a chytil za ruku, ve které držel ukradený mobil. V tu chvíli se ohnal druhou rukou a praštil mě do obličeje. Srazil jsem ho na zem, ale vyškubl se mi, vstal a pelášil dál. Tak jsem běžel zase za ním,“ líčil řidič trolejbusu dramatické okamžiky.

Podruhé se mu povedlo lapku dohonit mezi nástupišti v areálu autobusového nádraží. „Chytil jsem ho za košili, ale on si ji rychlým pohybem přetáhl přes hlavu a nahý do půl těla začal zase utíkat směrem zpátky k trolejbusu. Tam jsem mu podrazil nohu a zalehl ho. To už mi s ním pomáhal náhodný kolemjdoucí. Oba jsme na něm klečeli, vzpouzel se a vyhrožoval, že si nás najde,“ pokračoval Fleisig.

Mezitím se k místu seběhli další lidé a zavolali policisty. Ti cizince později obvinili z loupeže a dali podnět státnímu zástupci, aby podal soudu návrh na vzetí do vazby.

Za žádného hrdinu se řidič trolejbusu nepovažuje. „Až později mi došlo, že u sebe neměl žádnou zbraň, a to bylo štěstí. Nedokážu si představit, jak bych reagoval, kdyby vytáhl třeba nůž nebo pistoli,“ uzavřel Fleisig.

Ředitel: Šlo o mimořádný čin

Podle ředitele městských dopravních podniků Michala Krause šlo o mimořádný čin. „Musím vyjádřit dík za odvahu a duchapřítomnost, kterou řidič prokázal. Oceňuji i to, jakým způsobem směrem k veřejnosti prezentoval naši společnost,“ prohlásil Kraus.

Také ředitel plzeňské policie Pavel Krákora nešetřil chválou. „Reakce řidiče svědčí o zájmu občanů o bezpečnost v našem městě,“ dodal šéf policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám