Hlavní obsah

V Ostravě soudí pro vraždu nesvéprávného muže, v léčebně bez skrupulí zabil pacienta

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V doprovodu zřízenců v bílých pláštích a s krajícem chleba v ruce dorazil v pondělí ráno ke Krajskému soudu v Ostravě třicetiletý pacient opavské psychiatrické léčebny. Loni v květnu na jednom z pokojů léčebny uškrtil jiného pacienta, který se jeho agresi nemohl bránit, protože byl přikurtován k lůžku. Nyní ho soudí pro vraždu - a to přesto, že je už delší dobu zbaven způsobilosti k právním úkonům.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný dorazil k soudu v doprovodu nemocničních zřízenců.

Článek

„Podle vyjádření znalců jsou jeho rozpoznávací schopnosti v tomto směru zachovány, proto je obžalovaný trestně odpovědný,“ vysvětlil soudce Pavel Suchánek, nicméně přiznal, že s podobným případem se ve své mnohaleté praxi zatím nesetkal. Dodal ale, že obecně se dá říct, že jestliže je někdo v civilním řízení zbavený způsobilosti k právním úkonům, ještě to neznamená, že může někoho beztrestně zabít.

Tragédie se odehrála loni 25. května na uzavřeném oddělení Psychiatrické léčebny v Opavě. Muž, který se zde od roku 2006 podroboval ochrannému psychiatrickému léčení, v nočních hodinách přišel na pokoj, ve kterém spal jiný pacient, a začal ho škrtit.

U soudu se obžalovaný k vraždě přiznal. Řekl, že muž dlouhodobě tyranizoval nejenom obžalovaného, ale i další pacienty. „Byl to strašný neřád. Rozebíral nábytek, vytrhával madla a bral pacientům sladkosti. Tak jsem se nas... a řekl jsem si, že ho zabiju,“ řekl obžalovaný. Během výpovědi mu z úst tekly sliny a třásl se tak, že ho soudce nechal raději sedět.

Svůj úmysl zavraždit nenáviděného pacienta podle svých slov zrealizoval v nočních hodinách. „Škrtil jsem ho asi půl hodiny,“ řekl. Mrtvého muže pak objevil personál léčebny, který přivolal policii.

Hlavní líčení bude pokračovat do poloviny tohoto týdne výslechy svědků a soudních znalců, potom by měl být vyhlášen rozsudek. Soud přitom bude přihlížet zejména k vyjádření znalců.

Během svého výslechu obžalovaný v pondělí požádal soud, aby byl za svůj čin umístěn do detenčního ústavu. Není vyloučeno, že soud právě k tomuto kroku přistoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám