Hlavní obsah

Dozorce věznice padělal maturitní vysvědčení, aby získal lepší plat

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nymburk

Dozorce věznice Jiřice na Nymbursku padělal své maturitní vysvědčení, které předložil svému zaměstnavateli a získal tak vyšší platové ohodnocení. Příslušníka vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která nyní případ předala Okresnímu soudu v Nymburku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Věznice Jiřice u Nymburka pro vězně s mírnějšími tresty

Článek

Příslušník vězeňské služby se podle inspekce dopustil dvou trestných činů - padělání a pozměňování veřejné listiny a přečinu podvod. Falešný doklad o dosaženém vzdělání totiž předložil svému zaměstnavateli a tím dosáhl na vyšší platové ohodnocení.

Z internetových stránek vězeňské služby vyplývá, že o pracovní místo se může ucházet jak člověk se středním vzděláním s maturitní zkouškou, tak člověk se středním vzděláním s výučním listem.

„Vyšetřovatel ukončil prověřování. V současné době by měl o věci rozhodovat Okresní soud Nymburk,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Vyšetřovatel také informoval nadřízeného dozorce. „Ve věci probíhá šetření. S ohledem na presumpci neviny a ustanovení o ochraně osobních údajů, se nebudeme prozatím k věci blíže vyjadřovat,“ konstatovala mluvčí věznice Jiřice Hana Prokopová.

Na dotaz, zda byl příslušník vězeňské služby postaven mimo službu či přeřazen na jiné pracovní místo mluvčí sdělila, že ani toto po dohodě s vedením nebude komentovat.

Soudce již rozhodl ve zkráceném řízení trestním příkazem, proti kterému ale obviněný podal odpor. „Soud nyní nařídí hlavní líčení. Jeho datum ještě nebylo stanoveno, protože soudce, který to má na starosti, onemocněl,“ řekl Novinkám mluvčí soudu Jiří Nápravník.

Reklama

Výběr článků

Načítám