Hlavní obsah

Pes pokousal dívku v obličeji, majitel musí zaplatit 100 tisíc

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtyřletá dívenka ve Vanovicích na Blanensku si zrovna hrála venku, když jeden z místních obyvatel přijel ke svému domu a autem zajížděl do dvora. Okamžiku nepozornosti využil německý ovčák Jack. Ten vyběhl na ulici, vrhl se na dívku a pokousal ji v obličeji. Odvolací brněnský krajský soud za to ve středu majitele psa potrestal podmínkou za ublížení na zdraví a odškodným 100 tisíc korun, které musí zaplatit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Horák u soudu litoval, že na psa nedával větší pozor.

Článek

Celá událost se stala loni v polovině května. „Při vjíždění autem na ohraničený pozemek se obžalovaný nechoval dostatečně svědomitě, přestože věděl, že na pozemku má psa, neučinil žádné kroky k jeho zabezpečení, otevřel vrata a sedl do auta. Pes utekl, povalil na zem dítě, pokousal ho v obličeji, na zádech a na nohách,“ konstatovala soudkyně Hana Kleinová.

Přestože z lékařského hlediska nebyla zranění klasifikována jako vážná, zůstaly po nich zejména na obličeji jizvy. „Jizvy se sice zlepšují, ale musíme co čtrnáct dnů a někdy i častěji jezdit k lékaři na laserové ošetření. Po psychické stránce se ale zatím zdá, že si to ponese do konce života, jakmile vidí psa, tak se lekne, musím ji vzít do náruče. Lékaři nám poradili, abychom si nechali i našeho psa, co jsme měli, ale i toho se bojí,“ konstatovala matka dívenky.

Miroslav Horák před soudem své nepozornosti litoval. „Celé mě to moc mrzí, od začátku jsem se chtěl s rodinou vyrovnat, ale chtěli po mě tolik peněz, že jsem to vzhledem ke svým poměrům nemohl akceptovat.“ Okresní soud v Blansku ho potrestal podmínkou a trestem 30 tisíc korun. Odvolací soud mu pak částku, kterou musí zaplatit na odškodném, zvýšil na 100 tisíc.

„Jednalo se z jeho strany o vědomou nedbalost, soud si uvědomuje, o jaké šlo neštěstí. Obžalovaný nepředpokládal, že pes zareaguje tak, jak se stalo, ostatně nikdy předtím nic podobného neudělal, ale poškozená si svá zranění nijak nezavinila a navíc jsou pro ni jako dívku velice nepříjemná,“ uzavřela soudkyně Kleinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám