Hlavní obsah

Opilou ženu v kolejišti metra dozorce ani strojvedoucí nemohli vidět

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie nevznese žádné obvinění v souvislosti se čtvrtečním pádem opilé 40leté ženy do kolejiště metra ve stanici Hůrka. Kriminalisté chtějí ještě vyslechnout dozorce stanice a zjistit, zda nezanedbal nějaké pracovní povinnosti. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové dozorce nemohl ženu v kolejišti vidět, protože byla za hranou nástupiště.

Ženu v Praze dvakrát přejelo metroVideo: Policie ČR

 
Článek

Policejní mluvčí Jana Rösslerová uvedla, že kriminalisté nikoho neobvinili ani z trestného činu, ani z přestupku. „Policisté vyloučili cizí zavinění, z videozáznamu je patrné, že tam žena spadla sama. Kriminalisty čeká akorát výslech dozorce metra, ze kterého mohou vyplynout nové skutečnosti, například zanedbání pracovních povinností,“ konstatovala mluvčí.

Podle mluvčí dopravního podniku má při pádu do kolejiště svědek nebo dozorce stanice použít nouzové tlačítko k zastavení vlaku. V každé stanici je alespoň jeden dozorce, v případě vyššího zatížení i víc. Většina pádů do kolejiště je způsobena nekázní a podnapilostí cestujících.

Silně opilá žena, která tam spadla poté, co doslova vypadla ze soupravy, strávila v kolejišti celkem osm minut, během kterých kolem projely dva vlaky. Když chtěla vylézt na perón, pomohl jí mladý pár a jiný mladík odešel informovat dozorčího. „Žena nebyla od okamžiku pádu do ohlášení události běžným pohledem na monitoru viditelná,“ vysvětlila mluvčí k tomu, proč dozorce ihned nereagoval.

Strojvedoucí ženu vidět nemohl

Povinností dozorce podle ní není pouze sledování monitorů. „Obsluha se pohybuje ve veřejných i neveřejných částech stanice. Nemá tedy za povinnost nepřetržité sledování monitorů, které jsou tam zejména pro případ orientace v již ohlášené nestandardní situaci,“ upozornila Řehková.

Strojvedoucí vlaku ženu také neviděl. Příčinu lze podle mluvčí hledat v kombinaci polohy osoby v tmavém místě pod hranou nástupiště - na osobu dopadá pouze zlomek světla z čelních reflektorů - a přechodu z tunelu do stanice osvětlené prudkým slunečním svitem přes prosklení stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám