Hlavní obsah

Zastavení stíhání fotbalového bosse Starky už je pravomocné

Právo, har, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf prvoligového fotbalového klubu z Příbrami Jaroslav Starka už má definitivně pokoj od soudních tahanic v případu údajného únosu a vydírání italského bankéře Giuseppa Roselliho z roku 2003. Lednové rozhodnutí obvodního soudu o úplném zastavení Starkova stíhání kvůli prezidentské amnestii je totiž podle zjištění Práva už několik dnů pravomocné.

Článek

Žalobci z Prahy 2 si proti němu nepodali v zákonné lhůtě stížnost, a tak kauza s konečnou platností skončila. Vedle fotbalového bosse se to týká i dalších dvou obžalovaných – Romana Koláře a Zdeňka Karnoše.

„Amnestijní rozhodnutí jsou u všech obžalovaných v právní moci, žádný si nepožádal o pokračování v projednávání věci. Rozhodnutí už obdrželi všichni obžalovaní, obhájci, státní zástupce a zmocněnec poškozeného. Rozhodnutí jsou pravomocná, v případě pana Starky 15. ledna, u Karnoše 22. ledna a u Koláře 25. ledna,“ sdělila Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Podle obžaloby, kterou Starka vždy odmítal, byl šéf finanční společnosti Union Group Roselli omezován na osobní svobodě kvůli tomu, aby podepsal různé dokumenty, například týkající se Union banky.

V dubnu 2003 prý naložili Roselliho dva ozbrojení muži do auta a odvezli neznámo kam. Důvodem byl fakt, že hned příští den se konala valná hromada Union banky, která měla rozhodnout o jejím dalším fungování a kvůli Roselliho zmizení se nakonec nekonala.

Týž den večer se Roselli objevil na policii s tím, že jej kdosi unesl. O týden později už za to detektivové obvinili Starku a spol. Poté běželo dlouhé trestní a následně i soudní řízení, které několik let stálo na místě kvůli tomu, že se soudu nepodařilo Roselliho vyslechnout. Bankéř se totiž před časem vrátil do Itálie a bál se prý přijet znovu do ČR. Díky právní pomoci italských úřadů sice soud koncem loňského roku výpověď přece jen získal, ale než stačil vynést na leden naplánovaný rozsudek, přišla amnestie Václava Klause.

A vzhledem k tomu, že Starka a další muži byli obviněni již 14. dubna 2003, doba jejich trestního stíhání byla delší než osm let a prezidentský pardon se tedy vztáhl i na tento případ.

Starkův advokát Julius Kramarič Právu už v lednu potvrdil, že policie proti jeho klientovi nyní nevede už žádné trestní řízení.

Loni v březnu sama policie navrhla státnímu zástupci, aby zastavil stíhání Starky a dalších lidí v případu únosu otce uprchlého Radovana Krejčíře Lamberta, který zmizel v roce 2002 a zřejmě je mrtvý.

Starku v roce 2006 detektivové zatýkali za dramatických okolností na uzavřené dálnici se samopaly a s využitím vrtulníku. Kvůli neprokázanému obvinění nyní fotbalový boss neúspěšně žádá po státu víc než půl miliardy jako odškodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám