Hlavní obsah

Policie stíhá hradeckého exhejtmana Bradíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie stíhá bývalého hejtmana Královéhradeckého kraje Pavla Bradíka (ODS) pro pletichy při veřejné soutěži. Stíháni jsou také další tři lidé.

Foto: archiv, Právo

Pavel Bradík na archivním snímku

Článek

Kromě Bradíka policie obvinila i bývalého radního kraje pro zemědělství Jiřího Vamberu (ODS) a dva krajské úředníky. Stíhání potvrdil Bradík, který jakoukoli vinu v celé věci odmítl. Vinu popřel i Vambera.

Projekt na zpracování zbytků lesní těžby začal Královéhradecký kraj připravovat v roce 2007. Na poskytnutí know-how k projektu vypsal soutěž. Zastupitelstvo kraje začátkem roku 2008 schválilo založení společnosti Silvestris, později přejmenované na Silvatres HK, která se měla zabývat zpracováním a obchodem s odpady z těžby dřeva.

Nejde o první kauzu bývalého hejtmana

Firma Silvatres HK byla fakticky založena až na jaře 2009, již za krajské vlády v čele s ČSSD. Kraj ve společnosti získal podíl 55 procent, zbylých 45 procent získala brněnská poradenská společnost D Projekt. Tak je od dubna 2011 v konkurzu. Firma Silvatres HK nikdy činnost vykonávat nezačala a do konce roku 2011 vytvořila ztrátu 19 miliónů korun.

Bradík a Vambera policejnímu stíhání nečelí poprvé. Společně s dalšími třemi bývalými radními a úřednicí kraje je policie v roce 2010 obvinila kvůli údajně předraženému nákupu nábytku do nové budovy krajského úřadu. Obvinění policie vznesla v souvislosti s pořízením nábytku za 36 miliónů korun, podle kriminalistů vznikla škoda přesahující pět miliónů korun. Bradík i většina obžalovaných tehdy vinu odmítli. Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové jejich trestní stíhání následně zastavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám