Hlavní obsah

Amnestie osvobodí i Pitrova otce

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amnestie prezidenta Václava Klause se podle zjištění Práva nedotkne jen kontroverzního miliardáře Tomáše Pitra, ale také jeho otce Petra. Ten je stíhán kvůli kauze vytunelované potravinářské firmy, ze které zmizelo 800 miliónů korun.

Foto: Právo

Tomáš Pitr

Článek

Poprvé byl přitom Pitr starší obviněn už v roce 2004 a případ na rozdíl od dalších velkých amnestovaných kauz dodnes ani nedoputoval k soudu.

Že se na kauzu vztahuje amnestie, Právu potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „V tuto chvíli nicméně v řízení pokračujeme, protože čekáme, jak se k amnestii postaví Ústavní soud,“ řekla Právu vrchní žalobkyně.

Návrh na zrušení kritizovaného článku amnestie o zastavení letitých kauz podala k Ústavnímu soudu skupina senátorů, ale kvůli kauze někdejšího fotbalového bosse Františka Chvalovského také např. pražský soudce Kamil Kydalka.

„Pokud Ústavní soud rozhodne, že se těmito návrhy buď vůbec nebude zabývat, nebo pokud druhý článek amnestie ponechá v platnosti, tak samozřejmě řízení s panem Pitrem okamžitě ukončíme,“ uvedla k tomu Bradáčová.

Podle ní jde o jediný případ náležící Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, na který se amnestie vztahuje a který se ještě vůbec nedostal k soudu.

„Důvodem je, že v této věci bylo trestní stíhání zahajováno několikrát,“ poznamenala žalobkyně.

Původně kauza patřila na nižší Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, na to vrchní si ji po svém „povýšení“ přinesl původní žalobce.

Poškození věřitele

Pitr senior je spolu s další čtveřicí lidí podezřelý, že se na sklonku devadesátých let podílel na umělém snížení hodnoty nemovitostí firmy podnikatele Bohumila Fialy ze zhruba 840 miliónů korun na 45 miliónů. Podle obvinění tak pětice poškodila věřitele, za což jim v případě odsouzení hrozilo až osmileté vězení. Fiala v době provádění složitých transakcí kolem firmy fingoval svou smrt, o několik let později se ale zjistilo, že žije v Karibiku.

Obviněn byl spolu s Pitrem starším, zbytek byli podle policie tzv. bílí koně.

Mimo jiné byl Fiala devadesátiprocentním akcionářem známé pražské obchodní sítě Vít potraviny, které se podvodné jednání obviněných údajně také dotklo.

Pětice podle informací Práva nechala zapsat na Fialovy nemovitosti zástavní právo, které zajišťovalo neexistující pohledávku ve výši zhruba 836 miliónů korun. Pohledávka měla vzniknout zaplacením nájemného na dobu dvaceti let dopředu, ale byla fiktivní.

Podezřelí tak podle obvinění snížili hodnotu Fialových nemovitostí, které byly při následném konkurzním řízení prodány jen za zlomek původní ceny, tedy za 45 miliónů, a to údajně firmám spřízněným s rodinou Pitrů.

Pitr starší se ke kauze v minulosti nevyjadřoval, jeho syn ho ale ještě v roce 2007, tedy před svým útěkem do zahraničí, veřejně bránil. Jeho rodina prý zadluženému Fialovi půjčila zhruba 130 miliónů korun a za to si údajně smluvně zajistila část podnikatelova majetku.

Ostatně Pitr sám dlouho sídlil v někdejších budovách společnosti Vít potraviny v pražské Durychově ulici, kde byl v roce 2006 zastřelen Pitrův obchodní partner a nepsaný šéf tuzemského podsvětí František Mrázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám