Hlavní obsah

Soud obnovil stíhání miliardáře Tykače

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Pražský Vrchní soud minulý týden pravomocně obnovil trestní stíhání majitele důlního gigantu Czech Coal (bývalá Mostecká uhelná) Pavla Tykače v souvislosti s miliardovým vytunelováním CS Fondů z roku 1997.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

„Dne 7. ledna jsme zamítli stížnost pana Tykače proti (srpnovému) rozhodnutí Městského soudu v Praze, v němž povolil obnovu trestního řízení vedeného proti Tykačovi. Stíhání bude tedy obnoveno okamžikem, kdy bude naše usnesení dotyčnému doručeno,“ řekl v úterý Právu mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt.

Podle dozorového žalobce Zdeňka Matuly z Vrchního státního zastupitelství v Praze už ale Tykačovo obnovené stíhání běží od okamžiku, kdy soud 7. ledna rozhodl. Pro nové obvinění  prý není potřeba usnesení odvolacího senátu podnikateli doručovat, platí datum, kdy verdikt vynesl, míní Matula.

Obviněn už v roce 2006

Tykače, jeho obchodního partnera Jana Dienstla a další dva muže obvinila protikorupční policie z účasti na podvodném vyvedení peněz z CS Fondů poprvé už v roce 2006. O rok později všechny navrhla postavit před soud.

Nyní již bývalý vrchní žalobce František Fíla ale stíhání Tykače a spol. zastavil v roce 2008 s tím, že skutky, kvůli kterým je kriminalisté navrhli obžalovat, nejsou trestnými činy.

Situace se však změnila v průběhu loňského roku, kdy pražský městský soud řešil obžalobu na bývalého šéfa finančně-analytického útvaru ministerstva financí Jiřího Kudlíka. Státní zástupce jej vinil z toho, že převodu miliardy z CS Fondů do ciziny nezabránil, i když prý mohl. Soud jej ale osvobodil.

Koncem února končila lhůta pro obnovu řízení

Během hlavního líčení s Kudlíkem ale hned tři svědci tvrdili, že strůjcem vytunelování fondů je právě Tykač a na základě jejich výpovědí následně státní zástupce požádal o obnovu jeho stíhání. Městský soud mu pak loni v srpnu vyhověl, ale poté trvalo řadu týdnů, než se mu podařilo rozhodnutí doručit samotnému Tykačovi.

Spis následně putoval k Vrchnímu soudu, který ale musel rozhodnout nejpozději do konce února, kdy by vypršela promlčecí lhůta pro obnovu Tykačova stíhání. Původně to tamní soudci plánovali učinit právě až v únoru, ale nakonec vydali definitivní usnesení už počátkem ledna. Opětovnému obvinění bývalého šéfa Motoinvestu a jednoho z nejbohatších Čechů tak už nic nebrání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám