Hlavní obsah

Pracovníci Karlovy univerzity jsou podezřelí z půlmiliardového podvodu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem osm lidí, z toho dva pracovníky Univerzity Karlovy v Praze a čtyři soudní znalce, obvinila protikorupční policie z machinací s nemovitostmi v centru Prahy. Škoda, kterou měli způsobit státu, činí přes 445 miliónů korun.

Článek

Podle mluvčího Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslava Ibeheje, se nelegální obchody týkaly přeprodeje komplexu budov v Opletalově ulici v Praze 1. Policie na případu pracovala dva roky.

Budovy koupila v roce 2007 obchodní společnost od Českých drah za částku 203 miliónů korun. „Podle závěrů kriminalistů však v důsledku nepravdivého znaleckého posudku došlo k podhodnocení ceny nemovitostí, čímž mělo dojít k poškození Českých drah o asi 73 miliónů korun,“ uvedl Ibehej. Do budov následně nemělo být vůbec investováno a v roce 2010 byly přeprodány Karlově univerzitě za 402,5 miliónu korun. U této sumy celkem 372,5 miliónu korun činila dotace Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR.

„Podle našich závěrů celková škoda způsobená České republice činí cca 445,5 miliónu korun,“ podotkl Ibehej.

Policisté provedli v Praze a Středočeském kraji několik domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor.

Čtyři znalci byli obviněni z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Dva pracovníci Univerzity Karlovy v Praze z podvodu, stejně jako dva zástupci obchodní společnosti, která se na transakcích podílela. Tři lidé jsou navíc stíháni pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti.

Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. „Při prověřování věci s našimi kriminalisty spolupracoval Finančně analytický útvar Ministerstva financí,“ dodal Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám