Hlavní obsah

Lupič, který se nebál střílejícího zlatníka, stráví za mřížemi 6,5 roku

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za zářijovou loupež ve zlatnictví na Palackého třídě v Pardubicích poslal v úterý královéhradecký krajský soud sedmadvacetiletého Petera Bérese na šest a půl roku do věznice s ostrahou. Již dříve trestaného Slováka soud navíc nařídil na deset let vyhostit. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: René Chvalina, Právo

Slovák Peter Béres by si měl odsedět v české věznici šest a půl roku

Článek

Obžalovaný Béres do zlatnictví vstoupil s batohem, ve kterém si přinesl kladivo a rukavici. „Vstoupil do zlatnictví, oznámil prodavači, že si přišel něco odnést, napřáhl se na něho kladivem a poté si začal ukládat do svého batohu plata s vystavenými šperky. Od tohoto jednání ho neodradily ani čtyři výstražné výstřely, které vedle něj vypálil prodavač,“ stojí ve spise obžaloby.

Výstřely Bérese vůbec nerozhodily. „Řekl mi: na to nemáš. Máchal kladivem jako smyslu zbavený a rozbíjel pult, odkud si bral šperky,“ uvedl přepadený prodavač.

Když si Béres naplnil batoh šperky za téměř milión korun, ze zlatnictví rychle zmizel. Prodavač Bérese nezajímal ani v době, kdy za ním vyběhl na ulici a několikrát vystřelil do vzduchu. Prchajícího lupiče i s odcizenými šperky však nakonec zadržela policie, kterou mezitím zavolal prodavač ze sousedního obchodu. Béres později vypověděl, že peníze chtěl využít na podnikání.

Obhajoba se v závěrečné řeči snažila soud přesvědčit, že se Béres nedopustil loupeže, ale pouze krádeže a poškozování cizího majetku. „Nepoužil žádné verbální výhrůžky ani fyzický útok,“ řekl v úterý obhájce Bérese s tím, že nebyl prokázán úmysl použít násilí. Kladivo si do zlatnictví měl prý přinést pouze proto, aby s ním rozbil pult. Soud však nakonec vyhověl návrhu státního zástupce a Béresovi uložil trest v polovině trestní sazby a akceptoval i návrh na vyhoštění z České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám