Hlavní obsah

Zdroj pitné vody pro Kladensko a Rakovnicko zamořily jedovaté pesticidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V potoku Karlův Luh v blízkosti nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou tisíce domácností na Kladensku a Rakovnicku, nalezl náhodný chodec deset pytlů a barelů se zakázanými látkami. Informoval o tom Radiožurnál. Látky mohou podle rozhlasu způsobit třeba rakovinu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V barelech a pytlech byl nalezen především atrazin, který se používá v zemědělství jako pesticid. V Evropské unii jsou pesticidy s touto látkou zakázány od roku 2005.

Objem atrazinu ve vodě se podle Radiožurnálu zvýšil několikasetnásobně.

„Hasiči vytáhli jeden z pytlů přímo z vodního toku. Z výsledku laboratorních analýz vyplývá kontaminace toku bezprostředně pod místem havárie. Ze získaných výsledků také vyplynulo, že největší znečištění bylo doposud zachyceno v rybníku Klíčava před počátkem vzdutí do vodního díla Klíčava,“ informovala rozhlas Alida Štulajterová z odboru životního prostředí rakovnické radnice.

Úředníci nález oznámili České inspekci životního prostředí i vodohospodářům. „Aktuální výše odběrů vody z nádrže na úpravnu se pohybují okolo 85 litrů ze vteřinu, lze ale odebírat v průměru až 150 litrů za vteřinu, ve špičkách až 180 litrů za vteřinu,“ řekla Michaela Pohůnková z Povodí Vltavy, podle níž je nádrž Klíčava jedním z nejdůležitějších zdrojů pitné vody ve středních Čechách.

Z kohoutků kontaminovaná voda nepoteče

Podle Radiožurnálu se do vodovodů závadná voda nedostala. Odstranění ekologické havárie bude stát přes půl miliónu korun, které zaplatí krajský havarijní fond.

Po pachateli, který do blízkosti nádrže nádoby umístil, pátrá policie. Podle mluvčí Středočeského kraje Markéty Vítkové bude částka účtována jemu, pokud bude vypátrán.

Atrazin se ve světě dále používá, v USA má jít o desítky tun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám