Hlavní obsah

Kolegové obžalovaných policistů: žádného gangu jsme si nevšimli

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Místo zástupu přesvědčivých svědků, jasně hovořících o vyděračských praktikách členů tzv. Toflova gangu, zatím svědecké výpovědi u brněnského Krajského soudu, který kauzu projednává, spíše přisypávají písek do soukolí obžaloby. V úterý před trestní senát předstoupili kolegové obžalovaných expolicistů a shodně potvrdili, že mají o existenci organizované vyděračské skupiny velké pochybnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaní u soudu

Článek

„Nemyslím si, že by kolegové, kteří teď sedí na lavici obžalovaných, tvořili nějakou organizovanou skupinu. Nikdy jsem je neviděl pohromadě, a jak jsem s nimi v průběhu našeho společného zaměstnání komunikoval, tak spíš nadávali jeden na druhého. Bylo to spontánně na veřejnosti a myslím, že za ty roky u kriminálky poznám, když je něco řečeno od srdce a kdy je to hrané,“ prohlásil policista, který mimo jiné pracoval na případu, kde měli členové gangu podle obžaloby vydírat podnikatele.

„Přinejmenším většina z nich podle mého názoru vůbec nemohla spolupracovat. Miloš Almásy, Eduard Slanina a Petr Křipský určitě nemohli spolupracovat s Rudolfem Setvákem, který byl v policejní inspekci,“ argumentoval vyšetřovatel.

Podobně mluvil i další policista, který taktéž pracoval na věcech, které obžaloba klade do souvislosti s gangem. „Žádné vydírání, nic takového, ničeho jsem si nevšiml,“ byl přesvědčen i druhý z policistů.

V kauze Toflova gangu pohnal státní zástupce před soud celkem 13 obžalovaných, povětšinou bývalých vyšetřovatelů brněnské hospodářské kriminálky. Roky měli za úplatu ovlivňovat vyšetřování a vydírat bohaté podnikatele. V čele údajně stál Michal Tofl, kterého nájemný vrah zabil před jeho domem v Brně, a Miloš Almásy. Další členové hierarchizované skupiny měli za úkol získávat informace nebo zastrašovat oběti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám