Hlavní obsah

Na Chrudimsku hořel vepřín, uhynulo tisíc zvířat

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sto dospělých prasat a devět set selat podlehlo v noci na sobotu ničivému požáru jedné z hal vepřína v Srní u Hlinska na Chrudimsku. Prasata patřící do speciálního chovu se zdravotním standardem neměla proti plamenům žádnou šanci.

V Srní vyhořel statek, uhynulo tisíc zvířatVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Požár zachvátil halu okolo jedné hodiny po půlnoci. Hasiči dorazili na místo, když už byl objekt v plamenech. „Požár se sice podařilo vcelku rychle zlikvidovat, zhruba ve tři ráno bylo po všem, ovšem žádné z prasat to nepřežilo,“ popsal zkázu části vepřína jeden z očitých svědků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Škoda na prasečí farmě se odhaduje na sedm miliónů korun.

Žár po sobě zanechal v železných kotcích pouze zbytky seškvařeného vepřového. Škodu hasiči odhadují na skoro sedm miliónů korun. „Příčina požáru zatím není známá,“ doplnila mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Chov vepřů finančně podpořila alespoň podle informačních cedulí Evropská unie. Prasata chovaná v Srní podléhají přísným hygienickým normám. „Dovnitř vás pustit nemohu, platí tady přísná hygiena. Sami, když jdeme do práce, tak se musíme vysprchovat. Nikdo cizí sem nesmí, všechno máme zabezpečené,“ tvrdil jeden ze zaměstnanců vepřína, s jehož slovy nešla příliš dohromady díra v plotě v dolní části farmy přímo naproti požárem zničené hale.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Škoda na prasečí farmě se odhaduje na sedm miliónů korun.

Vyšetřovatelé nasadili při ohledání požářiště speciálně vycvičeného psa na lokalizaci hořlavých látek. Ten ale žádné stopy nenalezl. Spolu s hasiči a policisty ohledávali místo požáru i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám