Hlavní obsah

Smrtící metanol: Obvinění v kauze začínají pomalu vypovídat

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oklamán těmi, kterým věřil. Tak se v současné době cítí jeden z hlavních obviněných v kauze metylalkoholu, čtyřiapadesátiletý Jiří Vacula ze Zlínska. Od dvojice Tomáš Křepela a Rudolf Fian z firmy Carlogic měl převzít deset tun smrtící směsi, která obsahovala padesát procent jedovatého metylalkoholu. Domníval se přitom, že se jedná o čistý líh.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako Vaculovi i oběma mužům v hierarchii nad ním obviněným z obecného ohrožení hrozí až doživotí.

„Pěkně ho do toho dostali. Na oba je pořádně rozčilený. To se nedá ani popsat. Je z toho zničený,“ uvedl nejmenovaný zdroj blízký obviněnému.

Velkododavatel smrtící látky prý netušil, jakou hrůzu distribuuje do sítě. Obdobně na tom byli i další protagonisté v nižších článcích obchodu. Přesto i jim hrozí několikaleté vězení.

Vacula údajně dodal například dvě tuny toxické směsi do likérky Vapa Drink Žeranovice na Kroměřížsku, jejímž jednatelem je Viktor Koláček. Obdobné množství pak od Vaculy putovalo k pětašedesátiletému distributorovi z Vizovic na Zlínsku. Tito dva společně s jednatelem likérky Drak Pavlem Čanigou čelí obvinění z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami. Hrozí jim až osm let.

Další dávku prodal Vacula distributorovi Aleši S., který z ní v garážovém domě míchal různé druhy lihovin. „Směs míchači podle všeho jen obarvili a dochutili. A hotový alkohol následně mohli stáčet do nádob a lahví,“ je názoru zdroj blízký obviněnému.

Pod tíhou okolností

Na otázku, kde skončily další z deseti tun jedovaté směsi, nechtěl státní zástupce Roman Kafka odpovědět. Stejně tak nehodlal komentovat roli Jiřího Vaculy a jeho dodávky do nižších článků řetězce. „Dál na případu pracujeme, podrobnosti říkat nebudu,“ sdělil lakonicky.

Obvinění muži v mnoha případech mluví. Nejen pod tíhou ­důkazů, ale především dalších okolností, jejichž tragickým vrcholkem je třicet mrtvých. Rozhovořil se i Vacula, který přiznal, že se především v jednateli středočeské firmy Carlogic Tomáši Křepelovi hodně zklamal.

Při výslechu se rozvykládal i Rudolf Fian, Křepelův zaměstnanec. Policii mimo jiné přiznal, že metanol přimíchal k čistému lihu záměrně, aby vydělal. Poměr 1:1 měl podle něj stačit k neutralizaci.

„Můj klient vůbec netušil, že jeho zaměstnanec nelegálně vyrábí líh, který dál prodává k výrobě pančovaného alkoholu. Cítí se nevinen,“ řekla Právu obhájkyně Tomáše Křepely Iva Florianová. Křepela údajně metylalkohol využíval k výrobě směsi do ostřikovačů Autookenol.

Stopa vede k Vapa Drink

Křepela dosud k případu mlčel. Odmítal vypovídat. To by se mělo v nejbližších dnech podle jeho advokátky změnit. „Chce mluvit,“ říká.

Jednatelé likérek Drak a Vapa Drink naopak spíše mlží nebo odmítají vypovídat. O Čanigovi, u jehož dvorního distributora Roberta Sedlaříka z firmy Verdana celníci objevili množství lihovin s označením Drak bez šarží, navíc soud rozhodl, že jej budou policisté vyšetřovat na svobodě. Vazbu nepřipustil kvůli nedostatku důkazů.

V některých vzorcích z Verdany přitom potravinářská inspekce zjistila padesátiprocentní přítomnost smrtícího metanolu. Policisté tak stále prošetřují, zda v případě Čanigy prošla smrtící směs areálem chvalčovské likérky Drak, nebo jen přes likérku Vapa Drink Žeranovice nebo přímo od Vaculy k Sedlaříkově neregistrovanému skladu Verdana ve Zlíně na Rybníkách.

„Rozhodně nebylo prokázáno, že by můj klient pančoval. Že by do svých výrobků lil metylalkohol,“ sdělil Čanigův advokát Petr Dítě k rozhodnutí soudu.

Čanigu podle obhájce policisté ani neobvinili z toho, že by spolupracoval s hlavním dodavatelem směsi Jiřím Vaculou. Obhájce však zároveň nevyvrátil, že spojitost metylových obchodníků může být i s hlavním distributorem likérky Drak Sedlaříkem ze společnosti Verdana. V jejím neregistrovaném skladu bylo objeveno 31 426 lahví a šestilitrových barelů likérky Drak, tedy 56 360 litrů lihovin, na kterých chyběly šarže. Po Sedlaříkovi policisté vyhlásili celoevropské pátrání.

Šéf likérky: Nechápu, z čeho jsem obviněn

Právu se podařilo spojit i s dalším obviněným, Viktorem Koláčkem z Vapa Drink. „Nechápu, z čeho jsem obviněn. Cítím se čistý. V některých vzorcích jsem měl jen malé překročení metylalkoholu. Nešlo ale o dávku, která by byla zdraví škodlivá,“ sdělil Právu Koláček, který je dosud vyšetřován na svobodě.

Jednatel žeranovické likérky přiznal, že s Vaculou se asi dvakrát sešel. „Znám se s ním. Pořizoval mi stroj do likérky. Žádnou směs mi ale nikdy nenabízel. Líh jsem kupoval od hrobické společnosti Morávia-Chem. Odmítám spojitost s metylalkoholovou kauzou. Tento případ naopak hodně poškozuje mou firmu. Je to dost špatné. Nevím, co bude dál,“ tvrdí Koláček.

Vacula však zpětnou vazbu přiznal. I to, že Koláčkovi směs dodal.

Podle nejmenovaného zdroje navíc ve Vapa Žeranovice jela i druhá výroba pro Draka. Vyšetřovatelé zde objevili etikety Draka i jeho lahve.

Další otrávený

V prostějovské nemocnici v pondělí přijali osmačtyřicetiletého muže, který se otrávil metylalkoholem. Potvrdila to laboratorní vyšetření. Jeho stav je vážný. "Jde o první případ v této nemocnici," řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám