Hlavní obsah

Smrtící metanol našli v další lihovině z Likérky Drak, tentokrát ve vodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inspektoři při testech objevili přítomnost jedovatého metanolu v další lihovině z produkce Likérky Drak. Látku obsahuje i výrobek Original vodka jemná, která pochází ze zlínského skladu společnosti Verdana. Informoval o tom v pátek mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Foto: szpi.cz

Originál vodka jemná s etiketou Likérky Drak

Článek

Testy prokázaly, že vodka obsahuje přes 50 procent metanolu, stejně jako dříve testovaný tuzemák. SZPI před všemi výrobky Likérky Drak varuje spotřebitele.

"Všichni distributoři lihovin jsou povinni výrobky této likérky stáhnout z prodeje," řekl Novinkám mluvčí inspekce.

Rozbor tří vzorků Originál vodky jemné v balení o obsahu 0,42 litru ukázal, že obsahuje metanol v koncentraci od 500 400 do 500 700 miligramů na litr absolutního alkoholu.

"Metanol tak představuje polovinu veškerého alkoholu v uvedeném spotřebitelském balení. Jedná se o již druhý typ výrobku z uvedeného skladu, který obsahuje vysoce toxickou směs v potravinářském balení. Navíc jde opět o produkty, které nemají šarži, to jest povinný údaj, jenž by pomohl přesně definovat okruh nebezpečných výrobků," přiblížil Kopřiva.

Jed by ohrozil tisíce lidí

Mluvčí doplnil, že ve skladu Verdany bylo nalezeno 15 261 lahví vodky o obsahu 0,42, což představuje 6410 litrů lihovin. "Uvedené množství lihoviny je při zjištěné koncentraci metanolu schopno ohrozit zdraví a životy řádově tisíců osob," dodal.

Prodej Originál Tuzemáku z Likérky Drak byl inspekcí zakázán už ve čtvrtek. [celá zpráva]

Jednatel likérky Pavel Čaniga byl v úterý obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami, soud jej však v pátek odmítl vzít do vazby. [celá zpráva]

Po Robertu Sedlaříkovi, jednateli Verdany, která je výhradním distributorem likérky pro Česko, pátrá policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám