Hlavní obsah

Policie rozbila gang vybavený náložemi odpalovanými mobilem

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté po osmiměsíční operaci rozbili tento týden sedmičlenný západočeský gang, který sestrojoval nástražné systémy odpalované pomocí mobilních telefonů. Při operaci zajistili čtyři dálkově odpalované výbušné systémy.

Článek

Každý z nich obsahoval přibližně kilogramovou náplň trinitrotoluenu. Členové gangu z okresu Plzeň-jih, Tachova a Chebu byli vyzbrojeni pěti pistolemi, podomácku vyrobeným samopalem, součástkami do samopalů typu Kalašnikov a do kulometů.

"Všechny komponenty i zbraně jsou domácí provenience a je předmětem šetření, kde se k nim pachatelé dostali. Detektivové Útvaru odhalování organizovaného zločinu zajistili 3,5 kilogramu černého semtexu, 6,2 kilogramu trinitrotoluenu s rozbuškami a další elektronické součástky, schémata a plánky na výrobu výbušných systémů.

Gang neměl vazby na Španělsko

Při jedné z domovních prohlídek policisté objevili kompletně vybavenou hydroponickou pěstírnu konopí, kde našli 3,5 kilogramu sušené marihuany určené k prodeji a 80 rostlin," sdělila Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Uvedla, že zadržení členové gangu jsou českými občany.

"Gang tvořilo šest mužů a jedna žena. Gang zbraně vyráběl a obchodoval s nimi. Čtyři ze zadržených jsou již ve vyšetřovací vazbě," upřesnila Kosinová s tím, že gang neměl vazby na Španělsko a nepodílel se na bombových atentátech al-Kajdy v Madridu. Policejní rada zadržené obvinil z nedovoleného ozbrojování, vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků a z porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Hrozí jim až osmileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám