Hlavní obsah

Soud opět uznal vinnými čtyři bývalé manažery fondů Trend a Mercia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí v případu údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia uložil čtyřem bývalým manažerům fondů tresty od dvou do tří let vězení. Odsouzeni byli čtyři z osmi obžalovaných. Tresty jsou nižší než v původních rozsudcích v letech 2008 a 2009. Obžaloba vinila vedoucí pracovníky z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Miroslav Hálek

Článek

Původní nejvyšší trest byl sedm let. Hradecký soud případ projednává už potřetí, předchozí dva rozsudky pražský vrchní soud zrušil.

Podle obžaloby desítka manažerů v polovině 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedla akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva.

Hlavou celé skupiny byl podle obžaloby Miroslav Hálek, který jakoukoli vinu odmítá a obvinění označuje za nezákonné. Při nynějším jednání soud zejména projednával nové znalecké posudky z oborů ekonomiky a reklamy.

Při minulých dvou verdiktech soud část manažerů fondů poslal do vězení, části uložil podmínku a některé obžaloby zprostil. Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v případu figurují jako svědci. Obžalovaní podle spisu získali nad fondy Trend a Mercia kontrolu v polovině 90. let. Fond Trend v roce 2000 zkrachoval, fond Mercia je v likvidaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám